Belföld

2010.10.27. 10:11

Magyar Helsinki Bizottság: alkotmányellenes kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátása

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság, mert szerinte alkotmányellenes a kormánytisztviselők indokolás nélküli elbocsátását megengedő törvény - közölte a civil szervezet szerdán az MTI-vel.

MTI

A bizottság közleménye szerint a törvény sérti a kormánytisztviselők munkához való jogát, mivel az ott dolgozókat kiteszi a munkáltató önkényes döntésének, a munkához való jog nem hogy védelemben nem részesül, hanem súlyosan sérül. A törvény a jogállamiságot is sérti, mivel a jogállamisághoz hozzátartozik a szerzett jogok tiszteletben tartása, valamint a diszkrimináció tilalmába is beleütközik.
   
Ezzel kapcsolatban kifejtették, míg az e törvény hatálya alá tartozók kormánytisztviselők jogviszonya felmentéssel indokolás nélkül megszüntethető, addig a velük összehasonlítható helyzetben lévő köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók esetében a törvény indokolási kötelezettséget támaszt.
   
A Magyar Helsinki Bizottság szerint a törvény az Alkotmánybíróság korábbi határozatával is ellentétes, amely kimondja, a közszolgálat zárt rendszerének törvényi szabályozása során a jogalkotó nem tekinthet el a stabilitás elvének érvényesítésétől. Ezzel ellentétes lenne, ha valamely közszolgálati jogviszonyt minden törvényi korlátozás nélkül lehetne megszüntetni.
   
Nem felel meg a törvény az uniós jogszabályoknak sem - hívta fel a figyelmet a bizottság. Mint írták, az Európai Unió Alapjogi Chartájának 30. cikke kimondja, hogy „az uniós joggal, valamint a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!