Belföld

2016.09.16. 06:00

Miért kéne mindenkinek egészségügyi szűrésekre járnia? – a kicsattanó rábakecöliek elmondják

A mintegy 720 lakosú Rábakecölben viszonylag jó az emberek egészségi állapota. Hogy van-e összefüggés a két dolog között vagy sem, nem tudni, de egy biztos: az év egyik legnépszerűbb rendezvénye mindig a szeptember második hetében megtartott egészségnap.

Tersztyánszky Krisztina

Így volt ez az elmúlt szombaton is: az érdeklődők csak úgy nyüzsögtek a Soós Imre kulturális központban, ahol az épület három szintjén rendezkedtek be a különféle szűrővizsgálatot végző egészségügyiek. A belépők úgynevezett egészség-útlevelet kaptak a kezükbe, így könnyen mérhető volt a látogatottság: zárásig 247 embernek adták ki az útlevelet, ami azt jelenti, hogy az érintett három falu, Rábakecöl, Edve és Vásárosfalu lakosságának mintegy egynegyede itt volt a rendezvényen! A statisztikát talán rontja, de egyébként a program sikeréről árulkodik, hogy minden évben a közeli Beledről, Répcelakról is jönnek az érdeklődők az egy helyen többféle és térítésmentes szűrővizsgálatért. No meg tegyük hozzá: a hangulatért is!

A nyüzsgés középpontjában ugyanis most is egy hatalmas asztal állt, mely csak úgy roskadozott az egészséges ételektől, míg egy másik pultnál hűsítő gyümölcsös, tejes italok, koktélok közül válogathatott a látogató. Nagyon sok felajánlás érkezett, egy mihályi pékség pedig célzottan a rendezvény kedvéért egészséges, magvas pékárukat. A szervezők elsősorban ezért is tették az ősz elejére a rendezvényt, mert ilyenkor van a legtöbb szüretelhető friss zöldség, gyümölcs a kertekben. Az önkéntes segítők a délután folyamán folyamatosan töltötték fel a pástétomos, salátás, gyümölcssalátás tálakat.

A szervezők kezdetben ismeretség alapján, a Rábakecölből elszármazott orvosok köréből kértek fel orvosokat, akiknek köre évről évre bővült. Az idén már tucatnyi gyorsteszt, illetve bonyolultabb műszeres hátteret igénylő vizsgálat közül válogathattak a vendégek. Dr. Unger Erika, a csornai Margit Kórház tüdőgyógyásza például minden évben itt van és allergiaszűrést végez.

- Szerencsére egyre több helyen hirdetnek ingyenes szűrést – számol be. - Ez kedvező jelenség, mert az allergia egyre gyakoribb, jó, ha az emberek tudnak róla, és nekünk orvosoknak is fontos, hogy ismertté váljanak az esetek. Mivel szombaton jobban ráérnek az emberek, sokan jönnek, minden korosztályból. Akinél problémát találunk, javaslatot kap a további kezelésre, de gyógyszert is tudunk itt helyben írni.

A rábakecöli Pákainé Varga Krisztina eddig minden évben eljött az egészségnapra, hozza magával a gyermekeit is.

- Jó kezdeményezésnek tartom, mert az emberek amúgy nagyon ritkán járnak szűrésre, főleg olyanokra, ami nem kötelező. Ráadásul ezeket a vizsgálatokat csak nagyvárosban, szakrendelésen lehet amúgy elérni. Jó közösségformáló szerepe is van a rendezvénynek, azt látom, hogy az emberek bátorságot, kedvet merítenek egymás példájából. A masszázst mindenképpen ki szeretném próbálni, voltam már vérnyomásmérésen, vércukor vizsgálaton, gerincállapot felmérésen. Még meglátogatom az érszűkület mérést is, ami idén van először.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Krisztinával tartva bekukkantottunk a szűrésre, ahol Cserpesné Vápár Erika, a kapuvári Lumnicer Sándor Kórház munkatársa várta a hosszú sorban álló klienseket. Vérnyomásmérővel és egy ultrahang elven alapuló műszerrel dolgozva hamar meghatározta a kar-boka indexet, ami megmutatja, ha az erek állapota túllépi az elfogadott határértéket. Ilyenkor ajánlatos szakorvoshoz fordulni, kórházi körülmények között megismételni a vizsgálatot.

A helyi asszisztens, Soósné Vass Szilvia ismeri a körzetet, utánköveti a szűrésen „gyanús" értékeket mutató emberek sorsát. Így nagyobb az esély, hogy egy magas vérnyomás, egy prosztata rendellenesség nem marad szakszerű kezelés nélkül, és sikerül megelőzni a nagyobb bajt.

Címkék#egészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!