Borosta

2014.11.05. 18:35

A szűk a menő - Vegyen egy zakót a gyereknek, és hordja ön!

Szombathely - Gyerekméretű zakók, színes ingek és szűkített nadrágok: ezek az idei férfidivat meghatározó darabjai. A fehér zokni, a makkos cipő és a bő szárú nadrág pedig továbbra is várja a feltámadást. Összeállításunkban bebizonyítjuk, hogy férfiként divatosnak lenni könnyebb, mint elkésni egy randiról.

Budai Dávid

Egy férfinak felöltözni sokkal könnyebb, mint egy nőnek. Legyünk őszinték: ha egy férfi nagyon elegáns akar lenni, felvesz egy öltönyt és ezzel meg is oldott mindent. Ha az öltönyösöktől is el akar húzni eleganciában, akkor még ott van a szmoking és a frakk, ez utóbbinál szerencsés, ha van nálunk egy karmesteri pálca is. A nőknél már jóval árnyaltabb a kép: a koktélruháktól a kosztümökön át a nagyestélyikig akkora a választék, hogy ennél a pontnál a női divat taglalását föl is adom.

A férfiak elég, ha pár dolgot megfogadnak. Lássuk, hogy mik ezek. Horváth Zoltánné egy szombathelyi öltönyház tulajdonosa, mindent tud az öltönyökről, így elárulta nekünk, hogy nem véletlen, ha sokszor az a benyomásunk egy jól öltözött fiatalember láttán, hogy a rajta feszülő öltönyt egy tizennégy éves gyerekről rángatta le. Ez a divat.

A zakók rövidek, karcsúsítottak és testhezállóak. Hol vannak már a válltöméses, almazöldben és püspöklilában pompázó ötgombos zakók. Most a kétgombos a divat, sőt, mint megtudtam, haladunk az egygombos megoldás felé. Egy jó minőségű öltöny gyapjúszövet és elasztán elegyéből áll, nyugodtan felvehetjük egy nagy igénybevételt feltételező legénybúcsúkor is. Hajnali négykor sem lesz gyűrött, de a vörösbort azért még ez az anyag sem pergeti le. A sötét színű öltönnyel soha nem lövünk mellé, olyan ez a férfiaknál, mint a kis fekete a nőknél.

Horváth Zoltánné egy divatos, karcsúsított szabású zakót mutat (Fotó: Budai Dávid)

Míg az öltöny színe visszafogott, a nyakkendőknél elszabadulhat a pokol. Bátran válasszunk merész színeket, és ugyanez vonatkozik az ingekre is. Egy mondatban így írható le a paradigmaváltás a férfidivatban: az almazöld szín az öltönyökről a kiegészítőkre vándorolt.

Egy fontos szabályt mindenképpen be kell tartanunk, ez pedig a harmónia: ha nem akarunk úgy kinézni, mint a Simpson családból Ropi bohóc, akkor némi színdinamikai ismerettel vértezzük fel magunkat az Operabál előtt. És végül egy összegzés azokról a hibákról, amiket talán már nincs ember, aki elkövetne, de biztos, ami biztos. Lila öltöny, fehér zokni, makkos cipő, bő szárú naci, hasi tasi: nem. Rénszarvasos pulcsi a karácsonyi kacsavacsorán: igen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!