Bük

2017.08.20. 19:25

Kerek évfordulókat ünnepeltek Bükön: 55 éves a fürdő, 10 éves a város

Szombaton a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum 55., vasárnap a város 10. születésnapját ünnepelték a településen, ahol tervekből soha nincs hiány.

Cseszkó Tamás

Sok fürdővendég osztozott a gyógyfürdő és élménycentrum örömében szombaton, ahol ünnepi műsorral és tortával emlékeztek meg arról, hogy 55 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a létesítmény. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a gyógyfürdő folyamatosan fejlődik, a cél az, hogy a nemzetközileg is elismert gyógyhely a jövőben is be tudja vonzani a látogatókat. - Azt kívánom Önöknek, hogy továbbra is fürödjenek a sikerben - fejezte ki jókívánságait a képviselő.

Ágh Péter országgyűlési képviselő, Németh Sándor, Bük polgármestere és Boros László Attila, a gyógy- és élményfürdő vezérigazgatója szelte fel a tortát a létesítmény 55. születésnapján
Fotók: Ohr Tibor

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a város ennek a létesítménynek köszönheti a sorsát. - Hatvan évvel ezelőtt találták meg az elődeink azt a vizet, melynek gyógyhatása nemzetközi hírűvé tette városunkat és a megyénket - idézte fel a polgármester, hozzátéve, hogy 55 évvel ezelőtt pedig megnyithatta kapuit hivatalosan is a fürdő.

Boros László Attila, a Büki Gyógy- és Élménycentrum igazgatója is megemlékezett a a több mint fél évszázada történtekről, mint mondta, miközben az egész országban kőolajat és földgázt kerestek, Bükön meleg ásványvizet találtak. - A helybeliek makacssága és kíváncsisága dolgozott, kijárták, hogy szabadítsák ki a vizet - idézte fel az igazgató, hozzátéve, hogy akkor még egy földes árokban fürödtek az emberek. Később aztán megépültek a kiszolgálóhelyiségek, öltözők, pénztárak. - 1962-ben megnyílt az első épített rendszerű medence, mára pedig eljutottunk odáig, hogy a büki létesítmény jóval több mint egy fürdő, európai fogalommá vált - fogalmazott az igazgató, aki köszönetet mondott a fürdő több ezer egykori és jelenlegi dolgozójának is.

Pintér Anikó Bük Városért oklevelet kapott a település várossá válásának 10. évfordulóján

Vasárnap újabb kerek évfordulót ünnepeltek. Dr. Németh Sándor polgármester elmondta: 2007-ben Bük városi címet kapott. Az önkormányzat ünnepi képviselő-testületi üléssel emlékezett az évfordulóra, ahol beszédet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő. Beszédében méltatta a bükieket. Rámutatott: az államalapítás ünnepe a várossá avatás tizedik évfordulóján, augusztus 20-án itt, e helyen a büki büszkeség napját is jelenti. - Ez a város büszke lehet arra, hogy teljesítményével az országot is gyarapítja. Ez a város büszke lehet arra, hogy a várossá avatást követő tíz esztendőben egy pillanat sem volt, amelyet elfecsérelt volna. Ez a város büszke lehet magára, ahogy büszke rá egész Vas megye is - hangzott el. Az ünnepi közgyűlésen Bük Városért oklevelet kapott Pintér Anikó, aki az elismerést a város népzenei életének felvirágoztatásával érdemelte ki. A megjelentek hosszú perceken keresztül tapsolták meg a kitüntetettet. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret. Este Csepregi Tibu Tibor fotográfus kiállítását nyitották meg az Atrium Galériában.

Az ünnepség a Sok-szín-pad Társulat műsorával folytatódott, Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményéből készült előadást tekinthette meg a nagyérdemű. Utána a zenéé volt a főszerep: közreműködött Sudár Gyöngyvér, Szilágyi Éva, valamint Fülöp Zsuzsanna, majd tűzijáték vitte messzire a büki ünnep hírét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!