Bük

2015.12.20. 20:24

Mesésre sikeredett az adventi hétvége Bükön

Bük - 58 mese érkezett a pályázatra, amellyel Bük alapításának 750 éves évfordulója előtt tisztelegtek. A 29 legjobb mese a Varázsvíz című kötetben kapott helyet.

Budai Dávid

Vasárnap délután öt órakor Bükön is meggyújtották az utolsó adventi gyertyát. A kisvárosban vasárnap a regös találkozó és a szokásos adventi vásár mellett, a tavasszal kiírt meseíró pályázat eredményeit is kihirdették. 1996-ban a csepregi Farkas Sándor Egylet adott ki egy könyvet: A Répce-mente meséi és mondái címmel. Mivel a könyv büki meséket is tartalmaz, többen arra gondoltak, hogy Bük 750 éves fennállásának évfordulója alkalmából, meseíró pályázattal tisztelegnek Bük városa előtt.

Haizler Lászlóné, a Büki Művelődési és Sportközpont intézményvezető helyettese elmondta: a tavasszal kiírt pályázat lényege az volt, hogy egy régi büki mese felhasználásával írni kellett egy teljesen új mesét. Egy-egy szereplő neve vagy például egy helyszín egyezhetett, ám ezeken kívül az új mese semmiben nem hasonlíthatott az eredetire.

Végül 58 pályamű született, amelynek fele iskolásoktól, fele pedig felnőttektől érkezett. Megtudtuk: a legfiatalabb és a legidősebb meseíró között éppen hatvan év volt. A legmeglepőbb azonban, hogy nem csak Bükről, de szerte az országból, sőt a határon túlról is érkeztek mesék. Így Szombathelyről, Kőszegről, Nagyrákosról, Abádszalókról, Kecskemétről, Szolnokról, Budapestről és Szerbiából is érkezett egy-egy mese.

A legjobb 29 alkotás végül egy kötetben is helyet kapott, amelynek címe Varázsvíz lett. Nem véletlenül, a cím utal Bük gyógyvizeire. A gyerekeknél a büki Spilenberg Maja Andrea 3. osztályos tanuló, a felnőtteknél pedig a nagyrákosi Nagy Krisztina bizonyult a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!