Bük

2015.12.27. 19:40

Régi szereplők egy új történetben - A város évfordulójára átírták a krónikákból ismert szép históriákat

Bük - A település neve első írásos említésének jubileumára meseíró-pályázatot is hirdettek. A könyvbe csaknem harminc mesét írtak.

Kovács Ágnes

A könyvtárosok elképzelése szerint: a múlt elevenedjen meg a jelenben, vagyis az említett kötet büki meséinek főhősei, helyszínei egy olyan új történetben keljenek életre, amelyben bár a szereplők ugyanazok, de a mese még tartalmában sem hasonlít az eredeti műre. A pályázatra 58 pályamű érkezett. A mesekönyvbe a legjobbnak ítélt 29 történet került, és aki lapozni fogja e kötetet, jól láthatja majd, hogy a megvalósíthatatlanság elleni akarat, az alkotói fantáziavilág helytől és kortól nagyon is független.

Az érdeklődés minden képzeletet felülmúlt: nem csak vasi településeken fogtak lázas meseírásba, de érkeztek történetek Tatabányáról, Abádszalókról, Kecskemétről és a határon túlról is. A Varázsvíz című mesekönyv főként amatőr, de az irodalmat és a meséket szerető, lelkes tollforgatók képzeletének gyümölcse, amelyet Haizler Bence és Sulyok Dorisz színes és nagyon szerethető naiv illusztrációi színesítenek.

A mesekönyvet a Szülőföld Könyvkiadó adta ki. A díjakat advent negyedik vasárnapján adták át. Tóth Tamás intézményvezető köszöntője után először Spilenberg Maja Andrea olvasta fel meséjét, majd Haizler Lászlóné intézményvezető-helyettes, a pályázat gondozója beszélt az ötlettől a megvalósulásig tartó munkáról. A zsűri több kategóriában értékelte a legjobb szövegeket. Az iskolások kategóriájában első helyezett lett Spilenberg Maja Andrea, második helyen végzett Karcsics Kitti, harmadikként értékelték Koszorús Bence Leventét, aki Mosonmagyaróvárról érkezett. Különdíjat kapott Balogh Annamária és Bérci Dorka.

A felnőttek kategóriájában első helyezett lett Nagy Krisztina, második helyezést ért el Kántor Döbrössy Péter, harmadik lett a sorban Kőpataki Katalin és Schmidt Edina.

Különdíjat kapott Szalai-Horváth Barbara, Némethné Rédecsi Regina, Edua Szuen (Siklós Imre). Külön kategóriában, családi különdíjban részesült Fábián Krisztina, Áy Róbert Gábor és Áy Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!