Bük

2015.05.27. 12:04

Tudja, mi az a morzsuka? – A bükiek új szakácskönyvéből kiderül

Bük – Pünkösd keddjén mutatták be az Időtálló ízek – büki receptes könyv című kiadványt a művelődési házban. A település 750. évfordulóját ünneplő kötet néhai Szabó József tanár néprajzi gyűjtésein alapszik, aki most lenne százesztendős.

Tersztyánszky Krisztina

Kinyitották a múlt kincsesládáját – e szavakkal jellemezte Majthényi László megyei közgyűlési elnök a könyv megálmodóinak és létrehozóinak munkáját. A bükiek régóta dédelgették egy helyi szakácskönyv gondolatát, amikor Tóth Tamás művelődésiház-igazgató rábukkant a néhai gyűjtő büki hagyományokat, illetve népi táplálkozási szokásokat taglaló tanulmányaira. Ennek újraértelmezése jó ötletnek tűnt, hiszen így egyúttal a város jeles szülötte előtt is tiszteleghetnek. Az egykori gyűjtő művének feldolgozásában és közönség elé tárásában sokan álltak a művelődési ház és a turisztikai egyesület munkatársai mellé. A könyv gerincét adó népi ételek receptjeit a szerkesztés során a paraszti életesemények, népszokások keretébe ágyazták, nem feledkezve meg az ételkészítési, tálalási, fűszerezési szokásokról sem. Az autentikus, több mint száz év előtti konyhai miliőt mesterszakács, étterem-tulajdonos, helytörténeti gyűjtő segített felidézni a könyv lapjain. A sok közreműködő munkájára a Szülőföld Könyvkiadó tette fel a koronát. A megjelenés költségeit az önkormányzat támogatta.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Igényes kiadvány született, megvalósítható ételekkel, tudományos magyarázatokkal, a jubileumra utaló 750 számozott példányban. A bemutató is méltó volt a könyvhöz: az alkotók közül sokan, sokféle szemszögből szóltak a „közös gyermekről". Eljött és köszönetét fejezte ki Szabó József lánya, Katalin is. A „becsinyátt leves" és a „morzsuka" hangulatával ízesen előadott könyvrészletek, majd tájjellegű ételkóstoló is segített azonosulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!