Bulvár

2016.05.16. 07:26

7 dolog, amit szavak nélkül mondunk el magunkról

Ha odafigyelünk mozdulatainkra, szokásainkra, megváltoztathatjuk azt, amit az emberek gondolnak rólunk. A másik fél ugyanis másodperc tört része alatt dönt rólunk öntudatlanul. 7 apró trükk következik: mit is mondunk anélkül, hogy megszólalnánk?

Kerekes Béla

„Örülök neked!”

Azonnal látszik rajtunk, ha valakit kedvelünk, ha örülünk megjelenésének társaságunkban. A szemöldök ilyenkor meggörbül, az arcizmok ellazulnak és a karunk befogadó mozdulatot tesz – állítja a testbeszéd egyik világhírű szakértője, a volt FBI-kihallgató Joe Navarro.

„Nem vagyok megbízható”

Sokat dolgozunk azért naponta, hogy megbízható munkatársnak/házastársnak/üzletfélnek tűnjünk, ám villámgyorsan elintézhetjük, hogy e munkánk teljesen kárba vesszen. Ha ugyanis elkésünk egy megbeszélt találkozóról, akkor azt üzenjük, hogy nem vagyunk megbízhatók és nem becsüljük a másik idejét.

„Van valami közös bennünk”

A testbeszéd ismerői számára közhely, hogy azokhoz vonzódunk, akikről azt gondoljuk, hogy hasonlók hozzánk. Ezért tanácsolják, hogy a velünk társalgó ember testtartását, gesztusait utánozzuk beszéd közben. Még a beszédtempót is igazítsuk az illetőhöz, ha sikert akarunk elérni.

„Bizonytalan vagy hazug vagyok.”

A már említett Joe Navarro kihallgatások során figyelte meg, hogy milyen árulkodó a másik fél válla. A kissé megemelt váll az önbizalom hiányát vagy hazugságát jelezte.

„Örülök, hogy itt lehetek”

Egyszerű trükköt figyelhetünk meg a komolyzenei szólistáknál: mielőtt elkezdenének játszani, röviden bólintanak a közönség felé. Ezzel olyan kedvező benyomást keltenek, amely kitart az előadás végéig. A tanulság: egy mosollyal vagy biccentéssel kezdeni, amikor belépünk valahová vagy ha hozzánk érkeznek, máris pozitív kezdetnek számít.

„Most éppen megpróbállak átverni”

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy aki hazudik, az nem néz a szemünkbe. Talán éppen ezért az igazság az, hogy a hazugok sokkal tovább tartják a szemkontaktust, mint az átlagember: túlzásba is esnek, hogy igaznak tűnjenek. Ezt öntudatlanul észleli a másik fél is. Ezért csak mértékkel bámuljunk a másik szemébe, mert valójában ekkor tűnünk majd csalónak.

„Én vagyok a domináns fél”

Léteznek úgynevezett erőpózok, amelyeket kifejezetten a vezetőknek tanítanak. Pedig valójában elég a majmok viselkedését megfigyelni: kidüllesztett mellkas, beszívott levegő, minél nagyobb tér kitöltése, esetleg ököllel támaszkodás. Nem csak első benyomásként működik, hanem kísérletek szerint e pózok két perc után csökkentik a szervezetben lévő stresszhormon, a kortizol arányát.

(Az Inc.com cikke nyomán)

Címkék#testbeszéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!