Bulvár

2015.11.21. 11:48

Márton határok nélkül

Az ősz Burgenlandban az ínyencek időszaka. Szeptembertől decemberig tart a Gans Burgenland sorozat, amely a libaétkeket helyezi a középpontba. Márton nap tájékán ehhez kapcsolódik a Martiniloben borfesztivál. A két programban Burgenland szerte gasztronómia események sorát rendezik.

Burgenlandban a hatvanas évek elejéig nagy hagyománya volt a libatartásnak, ami aztán fokozatosan feledésbe merült. A 2000-es évek elején kezdett Dél-Burgenlandban egy termelői csoport újra libákkal foglalkozni. Fokozatosan egyre több étterem, szálloda ismerte fel az ebben rejlő lehetőségeket, s felvették étlapjukra a libaételeket. Ennek nyomán a lakosság között is mind kedveltebbé váltak ezek a finomságok. Ennek a folyamatnak adott külön lendületet a négy évvel ezelőtt elkezdődött Gans Burgenland, azaz Liba Burgenland gasztronómiai sorozat. Ennek részeként éttermek sora kínál libamenüt, amelyek annyira népszerűek, hogy a legkedveltebb helyeken előzetes asztalfoglalásra van szükség ahhoz, hogy valaki elkölthessen egy finom libaebédet vagy vacsorát. A burgenlandi vendéglátás színvonalát pedig jól jellemzi, hogy a térségben tizenhét olyan étterem van, amely legalább egy szakácssapkát érdemelt ki az egyik ismert nemzetközi étteremkalauz legfrissebb kiadásától.

Az elmúlt hetekben több településen szerveztek regionális libafesztiválokat is, így a Szombathelyhez közeli Sopronszentmártonban és Tarcsafürdőn is. Az sem véletlen, hogy Felsőőrön éppen ebben az időszakban rendezték meg az Ínyenc Fesztivált.

Pezsgőkóstoló a gálosi Szigeti pincészetben. Igény esetén akár magyar nyelvű pincelátogatásokat is szerveztek a vendéglátók (fotó: Béres Zoltán)

A liba mellől természetesen nem hiányozhatnak a finom borok sem. Burgenlandban ebben sincs hiány, hiszen az osztrák tartományban egymást érik a borvidékek. Ráadásul Márton az újbor bírája, így aztán névnapja a határ túloldalán is boros ünnepnek számít. Ez annak a következménye, hogy az osztrák tartomány egy része valamikor Vasvármegyéhez tartozott, így lett ennek a térségnek is Szent Márton a védőszentje. Martiniloben, azaz Márton dicsérete annak a programsorozatnak a része, amelynek során kéttucatnyi Fertő-tó környéki településen több száz pince tárja ki kapuit a borbarátok előtt. Ezen kívül szeptember közepétől november végéig számos boros rendezvényt szerveznek, s van ahol még él a régi hagyomány, hogy megkeresztelik az újbort. A keresztelőt követő kóstolgatásból alakult ki az egész programsorozat. A Fertő-tó körüli térség borfővárosa Gálos, ahol több mint 80 pince mutatta be kínálatát. Itt a fehér- és vörösborok, a pezsgők, de még az édes borok kedvelői is megtalálhattak szájízüknek, ízlésüknek megfelelő kóstolnivalót.

Bár azok, akik inkább édesszájúak, jobban tették, ha inkább a Fertő dél-keleti szegletébe, Apetlonba vagy Illmicre látogattak. Itt kiváló, természetes édes borokat kóstolhattak, s nem csak fehéret, akár vöröset is. Ez a térség az édes borokról híres, mások mellett itt tevékenykedik az a borász, Hans Tschida, akit az egyik meghatározó nemzetközi borverseny bíráló bizottsága ötödik alkalommal választott meg az év édesborkészítőjének.

Béres Zoltán

Címkék#burgenland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!