Bulvár

2016.09.18. 09:58

Mindenki szekéren! Szüreti mulatság Olaszfán

Olaszfa – Vadász, jósnő, kovács és pap jelmezbe bújt helyiek, palotás ruhás lányok, egy igazi jegyespár, az ovisok és a Mama kórus tagjai is szekérre ültek, hogy végigkocsikázzanak a falun. Szüreti mulatságot tartottak a településen.

Pogács Mónika

A szüreti panoptikum szereplői maguk díszítették fel a lovasszekereiket tölgy-, vagy éppen szőlőleveles ágakkal, színes szalagokkal. A kovácsok szekerére üllő került, nem csak dísznek! Egy fiatal mindjárt kalapácsot ragadott és az üllőre ütött. Ebből mindenki tudhatta: indul a szüreti menet.

No meg abból is, hogy a magyaros ruhába öltözött lányok szekerén a tangóharmonikás zenész eljátszotta a himnuszt, majd népszerű nótákra zendített.

A hét lovaskocsiból álló konvojt a vasvári lovasklub csaknem húsz lovasa követte. A menetet egy, az alkalomból feldíszített traktor zárta. A sofőrje szintén jelmezbe bújt, nem kis derűt okozva a szüreti társaság tagjainak körében.

 

A vonulók minden utcába bementek. Többen vendégasztalt készítettek a házaik elé. Borral, pogácsával, szörppel kínálták a menet tagjait.

– Örülök, hogy ennyien eljöttek az önkormányzat hívó szavára. Kicsik és nagyok egyaránt – mondta büszkén Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. Olaszfán nem múlhat el ősz szüreti felvonulás nélkül, a falu jeles évszakjelző ünnepe ez.

– Nagy zártkerti rész található Olaszfa határában. Az önkormányzatnak 58 szőlőhegyi birtok van a tulajdonában. Erre most revitalizációs pályázatot adtunk be. Az eredményt még nem tudjuk, de bízunk a támogatásban – fordította komolyra a szót a településvezető.

A komolyságra persze nem sok idő jutott: a szüreti felvonulás a vidámság és a bohóckodás jegyében telt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!