Bulvár

2016.07.28. 07:47

Tudta, hogy a Vasember valóban létezik?

Edison nem volt jó fej, élő állatokat csapatott agyon árammal, hogy modellezze, Tesla váltóárama mennyire az ördögtől való. Tesla miközben Goethe Faustját eredetiben idézte, csakúgy mellékesen felskiccelte a porba a váltakozóáramú motor működését. Elon Musk első üzlete egy 500 dolláros játékprogram volt, most már olyan menő, hogy őt hasonlítják a képregényhőshöz.

Budai Dávid

Aki volt már nyaralni a dalmát tengerparton, annak Zadar felé autózva bizonyára feltűnt már a Tesla múzeum. Mi minden évben megfogadjuk, hogy megejtjük a kitérőt, de eddig valamiért mindig kimaradt. Tesla ha élne, bizonyára beiktatná a kitérőt, hiszen ideje annyi volt, mint a tenger. Legalábbis nehéz másra gondolni, ha tudjuk, hogy életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Így nem csoda, hogy ő a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója. Többek között a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozó áramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Előbb utóbb mindenképpen érdemes szentelni pár órát Teslának az említett múzeumban, mivel a valaha élt egyik legkülönlegesebb zseni éppen ott született 1856. július 10-én Smiljanban, ahol most a múzeum áll. Tesla messze a kora előtt járt és annak bizonyításául, hogy mennyire különleges volt, legyen elég annyi, hogy a 2006-ban bemutatott Tökéletes trükk című filmben, a nemrégiben elhunyt zenei zseni David Bowie alakította Nikola Teslát. A fiatal Tesla képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket képes volt fejből megtanulni, és kivételes vizuális memóriája volt. Az a típusú ember volt, aki miközben Goethe Faustját eredetiben idézte a Városligetben barátjának, csakúgy mellékesen felskiccelte a porba a váltakozóáramú motor működését, amit aztán 1883-ban meg is épített.

Tesla jól ismerte Puskás Tivadart is, aki sokáig egyengette a fiatalember útját, míg az végül kora legnagyobb sztárjának, magának Edisonnak lett a munkatársa. Egészen addig, amíg a pénz miatt össze nem rúgta a port a villanykörték atyjával. Az történt ugyanis, hogy Edison az egyenáramú gépek fejlesztése után nem fizette ki Teslának a tréfából felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat. Hiába adott több mint ezer találmányt a világnak, Edison nem volt könnyű ember. Finoman szólva, nem volt annyira jó arc, mint amennyire okos volt. Például élő állatokat csapatott agyon árammal, hogy modellezze, Tesla váltóárama mennyire az ördögtől való. A pénzügyi viták miatt Tesla elhagyta Edisont, és váltakozó áramú rendszerének találmányi jogát eladta George Westinghouse-nak. Ekkor kezdődött az úgynevezett „áramok harca”. Végül bebizonyosodott, hogy Tesla váltakozóáramú rendszere előnyösebb az egyenáramúnál. A transzformátor feltalálása után pedig az elektromos energia kis veszteséggel, nagy távolságra való továbbítása is lehetővé vált. Például egy egyenárammal működő lift maximum a negyvenedik emeletig jutna fel. Nevetséges. Tesla találmányai közül azonban egy a legendák földjére is elvezetett. Megalkotott egy vezeték nélküli kommunikáció és energiatovábbításra alkalmas tornyot, amely grátisz sugározta volna az infót is és az energiát is. Az összeesküvés elméletek hívei szerint Teslát félreállították, megölték azok, akiknek nem érdekük egy olcsó energiaforrás.Ki tudja mi történt? Az viszont biztos, hogy Tesla méltó utódot látna a dél-afrikai származású Elon Muskban, aki mostanság sok egyéb mellett Tesla név alatt gyártja a jövő autóját. Musk, állítása szerint két nap után azért hagyta ott az egyetemet: „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

Első jelentősebb üzleti fogása az volt, amikor 500 dollárért eladott egy saját maga által 12 évesen írt játékprogramot. Később, öccsével, 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt aztán 1999-ben 341 millió dollárért továbbadta a Compaqnak. A pénzt ahelyett, hogy elbokázta volna a floridai éjszakában, a PayPal megalakításába fektette, amely pár év múlva az internet egyik meghatározó szolgáltatása lett. Az EBay aztán 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel a céget 2002 októberében. Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy önerőből fejlesszen ki egy űrkapszulát, mely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszula fejlesztése közel tíz évig tartott, de végül sikerrel járt. A Dragon űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben. 2003-ban megalapította a Tesla Motors autógyártó céget, amely elektromos autókat fejleszt és gyárt, illetve a töltésükhöz szükséges töltőhálózatot épít. 2013-ban a Hyperloop nevű tervével került a figyelem középpontjába, ugyanis kijelentette, hogy forradalmasítani tudná a szárazföldi tömegközlekedést. Későbbi tervei között szerepel egy Mars-utazás magántőkéből és egy hatékonyabb meghajtás az űrhajók számára. Gyakran nevezik úgy is, mint az Igazi Vasember, ugyanis sok mindenben nagyon hasonlít a képregényszereplőre: milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!