Celldömölk

2014.12.12. 14:50

A 200 milliós projekt végére tavasszal kerül pont: megújul a vasútállomás épületének fogadótere

Celldömölk - Utolsó szakaszához érkezett az a 200 milliós összköltségvetésű projekt, amely több celli utca, a vasútállomás és a hozzá kapcsolódó buszpályaudvar fölújítását célozza.

Ölbei Lívia

A helyi járatok és távolsági buszok péntektől újra a megszokott, de megszépült megállókban várják és teszik le az utasokat, megint üzemel a taxiállomás is. Az állomás épületénél elhelyezett, mozgássérülteknek készült följáró viszont még nem használható. A hivatalos magyarázat szerint azért zárták le korláttal, mert ebben a formájában balesetveszélyes.

A vasútállomáshoz vezető Kossuth utca fölújítása az idén ősszel megtörtént: október közepe óta aszfaltozott bicikliút, térköves járda vezet a belvárosból a vasútállomásra és a buszpályaudvarra, az út mentén elültettek 300 rózsabokrot és 36 fát is. A Kossuthtal párhuzamos Dózsa György utcában, valamint a Kossuth utca és a vasútállomás közötti területen (a Rezgőnyárfa vendéglő mellett) parkolókat is kialakítottak. Ez volt az önkormányzat vállalása a „nagy csomagból". Ezután kapcsolódott be a munkába a város pályázati partnereként a Vasi Volán, a helyi járatok és a távolsági buszok megállói kaptak új burkolatot. Most következik a MÁV: az elkövetkezendő hetekben fölújítják az állomásépület belső fogadóterét, végre akadálymentes lesz a mosdó, kerékpártárolókat alakítanak ki. A projekt részeként a vasútállomás épületébe költözik a Volán-iroda, plusz új utastájékoztató rendszer készül (a buszokat és a vonatokat illetően is). A mozgássérülteknek készült feljáró a vasútállomás épülete mellett még nem használható – mert nincsen készen. A hivatali magyarázat szerint azért van lezárva korláttal, mert ebben a formájában balesetveszélyes. Vagyis a följárót most korlát zárja el a bejárattól, oldalsó korlát viszont egyelőre nincsen.

A teljes egészében az EU által támogatott fölújítási csomaghoz öt kemenesaljai falu is csatlakozott: Boba, Nemeskocs, Kemenesmihályfa, Nagysimonyi és Ostffyasszonyfa. Ezeken a településeken kerékpártárolók készülnek, az ingázó munkába járását segítendő. És bár a projekt nem tartalmazza a vasútállomás épületének külső fölújítását, most, hogy a homlokzatot gyakorlatilag eltakaró fákat kivágták, jól látszik, hogy egy vakolás itt is elkelne. Egyébként új fákat telepítenek a régiek helyére. Információink szerint az önkormányzat már kapcsolatba lépett a MÁV-val annak érdekében, hogy a cég vizsgálja meg az állomásépület külső felújításának lehetőségét, saját forrásból.

De ez a jövő zenéje. A 200 milliós projekt végére várhatóan tavasszal kerül pont: az állomásépület megújult belső tereit akkor veheti birtokba az utazóközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!