Celldömölk

2014.04.08. 14:15

Suli mopeddel

Celldömölk - Ingyenesen szerezhetnek segédmotor-kerékpáros vezetői engedélyt a Celldömölki Városi Általános Iskola tizennegyedik életévüket betöltött hetedik-nyolcadik osztályos diákjai.

Lóránt András

Az Országos Rendőr-főkapitányág Baleset-megelőzési Bizottsága által meghirdetett programban vesznek részt a diákok, aminek keretében ingyenes szerezhetnek segédmotorra vezetői engedélyt. Vas megyében a celldömölki általános iskola egyedüliként kapott lehetőséget, megpályázták és nyertek. Így harmincöt tanuló kapott jogot arra, hogy megkezdje a képzést, de csak harmincan szerezhetnek térítésmentesen jogosítványt. Egy bukási lehetőségük van minden előttük álló vizsgán, utána már fizetniük kell.

A tanulókat Kondics Balázs, az iskola technika és közlekedés-ismeret tanára készítette fel, szabadidejét feláldozva foglalkozott velük. A kedden lezajlott rutinvizsgát mindenki teljesítette, tizennyolcuknak már az elsősegély vizsgája is megvan, ők hamarosan a forgalomban kezdenek vezetni. Cél, hogy harmincan a tanév végén kézbe vehessék a vezetői engedélyüket. Interneten kellett kitölteni teszteket, fontos, hogy a diákok nem csak tankönyvekből tanulják meg a KRESZ-t és a helyes közlekedés szabályait, hanem rutint is szereznek a tanfolyam során. Sokkal magabiztosabban, felelősségteljesebben kerülnek majd ki a közúti forgalomba. – Évek óta foglalkozunk közlekedésbiztonsággal, talán ezért mi nyerhettük el a jogot, hogy rész vegyünk az öt megyét lefedő képzésben, egyedüliként Vas megyéből. Büszke vagyok arra, hogy a gyerekek bukás nélkül vették az eddigi akadályokat – mondta el Kondics Balázs felkészítő tanár.

A rutinvizsga után a bátrabbak egy bemutató keretében adtak számot eddig elsajátított tudásukról, továbbá arról, hogy hol tartanak most a felkészülésben.

A „Suli Moped" elnevezésű program további célja, hogy a diákok minél korábban megtanulják a közlekedés szabályait, mert az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a gyalogosok és kerékpárosok által okozott balesetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!