Óriási tömeg volt az Agora-Savaria mozi "Könnyű" programján

Szombathely - Súlyos volt az Agora Könnyű estéje, de nem rossz értelemben: szombaton a Savaria moziban merülhettünk a jó zenében.

Merklin Tímea

Mire bejutottam - előttem legalább ötszáz, mögöttem kint kábé kétszáz ember, aki egyszerűen nem fért be -, a Csík zenekar épp azt az igen népszerű számot húzta, hogy Senki nem ért semmit... Két évvel ezelőtt, a Furcsa párok sorozatban ugyanitt csak fél ház volt, pedig a Csík már akkor is játszott úgymond kortárssá tett népzenét. Úgy látszik, ennyit ment elébb a világ, mégiscsak kapiskálunk már valamit. Az idei karneválon a Csík szabadtéri koncertjén vagy kétezren voltak, s a kritikus hangok mellett, miszerint ez volna a trendi , jellemzőbb volt az átélés, az autentikusnak ható, igazi sirató-dallá lett Lovasi-számon valóban sírtak, de legalábbis könnyeztek sokan, a barátnőm például zokogva hazament, annyira felkavarta. 

Nem akart magyarázkodni, csak annyit mondott: jobb, mint az eredeti. A kortárs népzene úgy látszik értő fülekre és sok érzékenységre talál. Furcsa szópár a népzenei sláger , de valami ilyesmiről van szó, régen az lett volna: mi a nótád? A kedvenc Csík-nóták közt ott lehet a Csillag vagy fecske, a Fellegajtó-nyitogató, a De szeretnék, és a Most múlik pontosan, amit quimbys Kiss Tibortól is nagyon szeretünk. (Jön, jön! Október 17-én.) Koncertérzés szempontjából ma már mindegy, melyik eredeti , melyik feldolgozás. Az interneten ekképpen kommentálják ezeket a slágereket: miért nem ilyenek szólnak a kocsmákban? , jó rá inni , kellemes a léleknek , nem hiába mondják, hogy sírva vigad a magyar .

A moziban a sokaság jó meleget tart: lehet izzadni, nyomakodni, lökdösődni, táncolni párban, helyben, alkalmi járatot törni a tömeg-ben a büféig meg vissza.

A zsúfolásig telt aulában Péterfy Bori jött a Csík után, szőkén és még az előző életéből hozott, képzeletbeli denevérszárnyakon, azt a nagyon praktikus igazságot ültetve a lüktető dallamokra: Mert nincs ma más, csak vérszívás, semmi csábítás, mert úgyse kell belőled más.

Milyen egyszerű. Könnyű. Könnyű? A könnyű popzene népdallá válását figyelhetjük meg az ő slágereiben, mint amilyen például a Hajolj bele a hajamba. A filozofikus tartalmak engednék, hogy Bori, mondjuk barnára festessen, mégis jó hogy szőke, mert ez egyben visszautaló jel lehet számunkra: a Szerelem című szám például az A. E. Bizottság-os egykori őrületet idézi - Méhes Mariettával, aki viszont tipikus (zsigeri) szőke volt.

Jóval éjfél után hagytuk el a terepet, mikor lement Brains, amire félháznyi ember rázott még, aztán csak a puszta falak, a semmi, az üresség. Húzzuk el a Csíkot: Bolond volnék, ha búsulnék... - visszahangzik fejünkben a János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!