Fogathajtás a fedett lovardában

Két napig minden a lóról szólt Kőszegen, legalábbis az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakképző Iskolában. Az intézmény és tangazdasága immár harmadszor adott helyet a Csekonics Lovas Egyesület kétnapos szakmai rendezvényének. Tegnap edzést és fogathajtó bemutatót tartottak a lovardában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


A hazai lótenyésztés megalapítójának számító, a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok létrehozójaként ismert, kőszegi születésű Csekonics József nevét viselő lovas egyesület pénteken a városban Tekiként emlegetett mezőgazdasági szakképző iskolában érdekes szakmai előadásokra invitálta a megyében működő lovas egyesületeket és a lovasport iránt érdeklődő embereket. Király Csaba iskolaigazgató és dr. Szajkó István egyesületi elnök köszöntője után dr. Németh István, a megyei lovas szövetség elnöke - akiről sokan csak a rendezvényen tudták meg, hogy egykoron ő is a Tekibe járt - beszélt a megye lovas életéről, majd Jenkey Ede helytörténész idézte fel a kőszegi lovas hagyományokat. Hegedűs Zsuzsanna, az iskola 11. osztályos lótenyésztő tanulója Miért könnyebb egy boldog lóval? című előadásában az erőszakmentes lótartásról ás lovaglásról, Molnár Zsolt válogatott kettesfogathajtó pedig a fogathajtás rejtelmeiről, magyarországi történetéről mesélt. Az egyesület felhívására több száz iskolás ragadott színes ceruzát, ecsetet vagy épp fényképezőgépet, és küldte be lovas témájú alkotását. A pályamunkákat Németh János kőszegi művésztanár értékelte, és -  dr. Mentes Katalinnal, az egyesület elnökhelyettesével közösen - a díjakat is ő adta át.



Tegnap terepen, az iskola tangazdaságában folytatódott a program. A fedett lovardában délelőtt kilenctől Pachl Péter edző foglalkozott a nyeregben ülő fiatalokkal, no és persze a lovakkal. A bemutató edzést követően Molnár Zsolt válogatott kettesfogathajtó - az iskola egykori diákja és jelenlegi tanára - lepte meg a közönséget. Kezdetben merész vállalkozásnak tűnt, hogy a 12 méter széles és 60 méter hosszú lovardában fogathajtó bemutatót tart, de végül Váradi János segédhajtóval, no és persze a két derék lóval - a fedett térben most debütáló Vencellel, valamint Cityvel - bebizonyították, hogy a fogathajtás nem elsősorban hely és tágasság kérdése. A lovardában kialakított akadálypályán nem csak bemutatót láthatott a közönség, Molnár Zsolt a versenyfogat műszaki paramétereiről, valamint a fogathajtáshoz szükséges szerszámzatról is beszélt, így sok más érdekesség mellett azt is megtudhattuk, mi célt szolgál a lovak lábán lévő ínvédő, valamint a pataharang. A harmadik alkalommal megrendezett Csekonyics Napok programja délután újabb bemutató edzéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!