Veszélyes hulladék a Rába árterében

Műszaki eszközök, televíziók, rádió, faxok, akkumulátor, olajos és festékes dobozok, növényvédő szerek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, gépkocsi külső gumi és számítógép alkatrészek. Ezeket találták a környezetvédők a minap a Rába árterében.

Bajdó Bettina

A Rába-Műgát és Térségéért Egyesület is csatlakozott az Életünk, a víz elnevezésű akciónkhoz. Nemrég területi ellenőrzést tartottak, s elkeserítő tapasztalatokat vontak le.

Dóczi Attila, az egyesület elnöke elmondta, Csönge és Kenyeri községek találkozásánál, a Rába- part egyik látogatott horgászhelyén meglepő mennyiségű veszélyes hulladéknak minősülő illegális lerakót találtak.

- A nem kis mennyiségű hulladékok között műszaki eszközök, televíziók, rádió, faxok, akkumulátor, olajos és festékes dobozok, növényvédő szerek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, gépkocsi külső gumi és  számítógép alkatrészek voltak - sorolta az elnök. - Az anyagok mindegyike veszélyes hulladéknak minősül, amelyek a Rába áradása miatt hamarosan víz alá kerülhetttek volna, s ott komoly szennyeződés alakult volna ki. Az egyesület ellenőrzést végző tagjai a hulladékokat, mivel a folyó éppen áradt, előírásszerűen összecsomagolták, majd biztonságos helyre szállították. Így az illegális lerakó gyors felszámolása egy órán belül meg is megtörtént. Az elhagyott veszélyes hulladékok átvizsgálásánál az elkövető személyére utaló dokumentumokat is találtunk.

A helyszínen készült fotók birtokában az egyesület tagjai felkeresték a vélt elkövetőt is, aki először tagadta, ám a bizonyítékok láttán elismerte a környezetszennyezést. A Rába vízének szennyezésére tett kísérlet, és a veszélyes hulladékok tiltott elhelyezése miatt az elkövetővel szemben az illetékes hatóságok a szükséges eljárásokat lefolytatják.
 
Az elnök hangsúlyozta, ha egy nappal később mennek ki ellenőrizni, akkor az áradás miatt a veszélyes hulladékok a folyó medrébe kerültek volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!