A kékhomlokú papagáj három nyelven beszél

Káprázatos színekben pompázó madarak lakták be az Oladi Általános Művelődési Központ tornacsarnokát: a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület országos kiállítására hatvanöt tenyésztő hozta el madarait. A látogatók kedvence egy három nyelven beszélő kékhomlokú amazon papagáj volt.

Nagy Ildikó

- Hogy vagy? - kérdezgette a kalitka körül álldogáló látogatókat Puppy, a 29 esztendős, kékhomlokú amazon papagáj. 
A különleges madár  Franciaországban született, hosszú évekig egy osztrák nő kedvence volt, egy ideje pedig magyar gazdája van. Így a papagáj - ha nem is foyékonyan, de - három nyelven beszél.

A pénteken megnyílt oladi kiállításra az ország hatvanöt tenyésztője hozta el kedenceit. A káprázatos színekben pompázó sárgatorkú, rozella, szilvafejű, szikla- és jákópapagájok mellett apró pintyeket is láthattunk, sőt: egy  piros aranyfácánt is megcsodálhattunk.

Ajkay Ferencné vasi tenyésztő, a kiállítás egyik szervezője Mázliról, a nagy Sándorpapagájról mesélt a legifjabb látogatóknak. Régebbi fényképeket is mutatott a kedvencről, amely mindössze háromgrammosan született. A tenyésztő elmondta azt is, hogy a szülei által magára hagyott kispapagájt kezdetben - két hétig - háromóránként etették, az eledelt egy injekcióstű segítségével adagolták. Arra is ügyeltek, hogy amíg a tollai ki nem fejlődtek, 36,5 fokos legyen az odúja.

A díszmadár kiállításra vasárnap is érdemes kilátogatni: az OÁMK tornacsarnokában a gyermekeket kézműves foglalkoztató várja. Nem csak a kalitkákban vannak madarak: a kállítást szervező egyesület által meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokon is színes madarak röpködnek. Azokat a látogatókat, akik kedvet kaptak, és kalitkával a kezükben térnek haza, szakmai tanácsokkal is ellátják a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát  Egyesület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!