Csere-bere: elindult az ünnep utáni roham

A kereskedők jóindulatán múlik, hogy kicserélik-e a karácsonyi ajándékot akkor, ha az nem hibás, csak éppen nem tetszik.

Bajdó Bettina

Ha az ajándékba kapott ingnek nem tetszik a színe, vagy rossz a méret, a kereskedő nem köteles kicserélni, csak minőségi kifogás felmerülése esetén vizsgálja ki a vásárló panaszát. A Fogyasztóvédelmi Hatóság adatai szerint évről-évre nő azoknak a kiskereskedőknek a száma, akik, bár jogszabály nem kötelezi őket, az ünnepek után blokk ellenében kicserélik az árut. Vásárlás előtt érdemes az üzletben tájékozódni a csere lehetőségéről.

- Nálunk a vevő az úr, ami neki jó, az ugyanis nekünk is megfelel - mondja Kiss János, az egyik belvárosi üzlet tulajdonosa. - Általában blokkal együtt cseréljük ki a terméket, de ha megismerjük, hogy nálunk vette az árut a vásárló, akkor eltekintünk a számlától is. Már a karácsony utáni első nap is sokan jöttek hozzánk, délelőtt tíz-tizenöt olyan vásárló volt, aki visszahozta az ajándékát. Nincs időhöz kötve, hogy meddig cserélhetjük vissza a terméket. Sok helyütt ugyanis megszabják, hogy három nap, vagy a két ünnep közötti időszak  áll a vásárlók rendelkezésére a cserére. -

Kiss János hozzáteszi, hogy nem kötik ki azt sem, hogy mire cserélheti ki a vevő az árut, nem kötelező ugyanis ugyanolyan terméket választani a másik helyett. Aki inget kapott karácsonyra, ám nadrágot szeretne, akkor erre is van lehetőség.

Küllős Péter  belvárosi üzlettulajdonos elmondta, hogy nálunk is elkezdődött az áruk cseréje, hétfőn reggel fél tízkor már érkeztek is az első vásárlók. Általában a megajándékozottak nem a szín és a minta miatt van kifogásuk, hanem méretbeli gondjaik vannak.

- Már karácsony előtt, a vásárlásnál felhívtuk a vevők figyelmét arra, hogy milyen feltételei vannak a cserének - fűzi hozzá a bolttulajdonos. - Megkérjük őket, arra hogy a blokkot feltétlenül őrizzék meg. Egyébként nem kötjük időhöz az áruk cseréjét, de jó lenne, ha a két ünnep között le tudnánk bonyolítani. Kulturáltan zajlik a csere, s nincs  tumultus az üzletekben. -

Online vásárlás esetén is van lehetőség a cserére, nyolc munkanapon belül bármilyen ok miatt visszaküldhető az adott termék a szabályok szerint, a kereskedő pedig köteles visszaküldeni a pénzt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!