A haragosai életére tört, hat év fegyház a büntetése

Hat év fegyházbüntetést szabott ki a Vas Megyei Bíróság arra a körmendi férfira, aki tavaly azzal a szándékkal gyújtotta fel a lakását, hogy leégjen az egész ház, s így a szomszéd haragosai életét is kioltsa. Az ítélet nem jogerős.

Simon Erzsébet

Ítéletet hirdetett a csütörtöki és a pénteki  tárgyalás befejezéseképpen a Vas Megyei Bíróság annak a férfinak az ügyében, akit különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt meg az ügyészség. A perben a vádlottat, tanúkat, s szakértőket hallgatott meg a dr. Rácz József  vezette büntetőtanács.

A körmendi N. K. pénteken az utolsó szó jogán úgy nyilatkozott, hogy megbánta a tettét, nem fogta föl, hogy mit is cselekszik, amikor tavaly augusztusban tüzet rakott a lakásában.

A férfi lakbérhátralékot halmozott fel, emiatt az önkormányzati lakásából egy komfort nélküli szükséglakásba költöztették. A hét lakásból álló sorházban roma családok laktak, N. K. az egyik földszinti otthont kapta meg. A férfinek konfliktusa támadt a szomszédokkal: a bíróságon is elmondta, hogy valakik többször betörték az ablakát, befeszítették az ajtaját, egyszer tett is feljelentést az őt ért atrocitások miatt.

Tavaly augusztus 16-án a testvérével, N. J.-vel italozott, s mindketten meglehetősen lerészegedtek. A bátyja elaludt, N. K. pedig kora este a szobájában a kályha mellett összerakott tűzifát és hulladékot meggyújtotta. Tette mindezt azért, mert rosszat akart a szomszédainak: úgy gondolta, ha felgyújtja a lakását, azzal együtt leég az egész ház, s a  haragosai is elpusztulnak a tűzben. Amikor felcsaptak a lángok, ébresztgetni kezdte a testvérét, ám mivel nem tudta felrázni őt mély álmából, ezért sorsára hagyta,  maga pedig elhagyta a helyszínt.

A tüzet az éppen otthontartózkodó szomszédok közül egy szemközt lakó nő és egy férfi észlelte. Benyomták az ajtót, megfékezték a lángokat, az ágyon fekvő N. J.-t az udvarra cipelték. Aztán értesítették a tűzoltókat.

A vádirat szerint, ha a tűz továbbterjed, elzárja az ajtót, bekebelezi a szomszéd lakás konyháját, felrobban az ott lévő gázpalack, emiatt mind a hét lakás tüzet fogott volna. N. K. a tettével nemcsak a testvére életét veszélyeztette, hanem az otthontartózkodó szomszédokét is.

Az első tűzvédelmi szakértő szerint - aki  időközben elhunyt - leégett volna az egész házsor, s a környékbeli ingatlanokban is keletkezhetett volna kár. Az új szakértő nem így látta; úgy vélte, mindössze öt lakás forgott veszélyben, a többit az erős tűzfalak megvédték volna. A bíróság ezt az érvelést fogadta el.

Dr. Rácz József bíró és ülnök társai súlyosbító körülményként értékelték, hogy a vádlott volt már büntetve, a szándéka szerint meggyújtotta a tüzet, sorsára hagyta a testvérét, akinek esélye sem volt a menekülésre, s több mint tíz embert  - a sorházban lakókat - veszélyeztetett.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy N. K. beismerte és megbánta a tettét, s maga is segített a tűzoltásban. A bíróság főbüntetésül hat év fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki rá, mellékbüntetésül öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. N. K.-nak egy, a Körmendi Városi Bíróság által kiszabott nyolchónapos börtönbüntetését is le kell töltenie.

A verdiktet dr. Hegedüsné dr. Katona Rozália ügyész tudomásul vette, a vádlott enyhítésért fellebbezett. Az ítélet nem jogerős, az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!