Csalóka Napfény lakópark: elárverezi a bank a félkész házakat

Évek óta nincsen megoldás a szombathelyi Napfény lakópark ügyében. A házak félig készültek el, a lakók a kivitelezőnek fizettek ugyan, a bank viszont el akarja árverezni az ingatlanokat. Magyar építési horror, dióhéjban.

Prófusz Péter

 A családok zöme előbb fizetési, majd végrehajtási felszólítást kapott. A Petőfi telepen lévő Napfény lakóparkhoz érve már az itt élők tekintetén is látszik, hogy életük talán legnehezebb időszaka a mostani.    

Az autóból is könnyedén észrevehető, hogy a csatornafedelek több helyen hiányoznak. Az itt élők próbálják  befedni őket, hogy senkivel ne történjen baleset.

A kusza történet valójában 2003-ban, a terület kiválasztásával és a hosszú tervezési folyamattal kezdődött. A tervekben nyolc sorház szerepelt, melyek három ütemben készülnek el. A kivitelező hitelt vett fel a projekt megvalósítására, melyet a tervek szerint három szakaszban folyósított volna a bank.  Az első ütem rendben megépült, a második ütem megépítéséhez pedig egy további összeget tett hozzáférhetővé a bank a kft.-nek. Ebből az összegből eltűnt több tízmillió forint, olvasható korábbi írásunkban.

- Összesen tizenegy csatornafedél hiányzik a lakóparkban - kezdi a szomorú valóság taglalását Lakatosné Pintér Katalin. -  Darabja mintegy húszezer forint, ezt nekünk kellene kifizetni. Bár a több milliós követelésekhez képest ez már semmi - folytatja némi iróniával.

A lakók elmondása szerint a csatornából már többször jöttek fel patkányok, s olyan is előfordult, hogy elöntötte őket a szennyvíz.
 
- Ez a holtak földje - veszi át a szót egy másik lakó. - Ide nem jön ki a hótoló, és nem foglalkoznak a csatornázással sem.  Ígértek járdát is, de látható, hogy abból sem lett semmi. Aztán ott van az az üres telek mutat egy betondarabokkal telehordott területre a férfi.  - A bank tízmillió forintért árulja. (Erről rövid kutakodás után magunk is meggyőződtünk: a nyilvános pályázati felhívás szerint azonban nemcsak a 925 négyzetméteres beépítetlen területet adnák el, hanem több lakást is, 10,3, illetve 17,8 millió forintért.)
 
- A  területen tavaszra derékig ér a parlagfű, amit a férjem kaszál, s nem a bank - mondja Lakatosné Pintér Katalin.
 
Az itt élő családoknak azonban a hiányzó járda és a parlagfűvel benőtt terület jelenti a legkisebb problémát. A lakópark felépítését finanszírozó pénzintézet első körben olyan összegeket követelt a lakóktól, amelyet a családok egy része már kifizetett. Igaz, nem a banknak, hanem a kivitelezőnek, ugyanis az eléjük tett szerződés értelmében az eladónak kellett fizetniük. Ez pedig véleményük szerint az építtető cég. A lakók elmondták: a házak felépítéséhez a bank egy fillért sem adott, azt teljes egészében nekik kellett finanszírozni. Ennek ellenére az épületek - eddig csupán négy család tudott fizetni - nagy részét 660 millió forint értékű jelzálog terheli. Éppen ezért az itt élőknek más bankok nem is adnak hitelt.

 - Amikor elkezdődött az építkezés, csak a reklámokat láttuk -  folytatja Lakatosné Pintér Katalin.  - Nem volt sem bankszámlaszám, sem adásvételi szerződés. 500 ezer forint foglalót kellett fizetnünk. A családok ezt is a kivitelezőnek - amely ellen egyébként sikkasztás miatt rendőrségi feljelentést is tettünk - adták, ugyanis az érintett pénzintézet szerepvállalásáról három évig nem is tudtunk.  Később a bank olyan ajánlatot tett, mely szerint négy és fél millió forint befizetése ellenében lemondanak egy kilencmilliós tartozás másik feléről. A bank szombathelyi fiókját később átalakították, s a Napfény lakópark ügye Budapestre került. A  fővárosba is elutaztunk, ám nem sikerült eredményt elérnünk.

A kivitelező pedig félig kész házakba költöztette a családokat, akik szintén önerőből végezték a csempézést, a festéseket, vagy éppen a terasz burkolását is. Ez mind emeli a házak értékét, miközben a bank a jelenlegi áron akarja eladni az ingatlanokat. A lakók pedig nemrég újabb levelet kaptak: a bank február 15-i határidővel árverezi  a házakat. (Így már az sem könnyebbség, hogy április 15-ig senki sem kerülhet utcára.)

Tények a Napfény lakóparkról

 - A projektfinanszírozó bank több családtól is nyolc napon belül követelt több milliós összegeket, amelyeket a lakók természetesen nem tudtak kifizetni. A házakat hamarosan elárverezik, a bank a törvények szerint jogosan várja a pénzt.

-  A bajba jutott családok egy lakossági fórumon kértek segítséget az önkormányzattól is, mely nem sokat tud tenni az ügyben.

- A lakóknak azt a lehetőséget ajánlották, hogy kilakoltatásuk esetén egy plusz egy évre szükséglakást kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!