Erdővédő: vitaindító fórum szerkesztőségünkben

Vitaindító kerekeasztal-beszélgetésre hívtuk az erdővel kapcsolatban lévő cégek, szervezetek, intézmények képviselőit. Mindannyian örömmel csatlakoztak erdővédő programunkhoz.

Nagy Ildikó

A célt elértük: valódi vita kerekedett pénteken szerkesztőségünk tárgyalójában, ahol - Erdővédő programunk nyitányaként - a munkájuk során az erdővel kapcsolatba kerülő szervezetek, intézmények és civil csoportosulások képviselőit ültettük egy asztalhoz.

Erdész, erdőfelügyelő, vadász, erdészeti kutató, iskolaigazgató, természetvédelemmel foglalkozó szakemberek, túravezetők, civil természetvédő szervezetek képviselői jöttek el, hogy elmondják: ők hogy látják a vasi erdők helyzetét.

A résztvevőket Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője köszöntötte. Hangsúlyozta: a lapnak nem ez az első környezetvédelmi kampánya, korábban az illegális hulladéklerakók felszámolássa és élővizeink védelme érdekében is összefogtunk olvasóinkkal.

Bugán József, az Erdővédő programot támogató Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójaként  üdvözölte lapunk kezdeményezését, mondván: az erdész szakma is profitálhat a programból, hiszen nem elég, ha jól végzik a munkájukat, azt kommunikálni is kell.

Hogy jó érzékkel választottunk témát legújabb környezetvédelmi programunkhoz, azt az is bizonyítja, hogy valódi vita kerekedett az erdőről. Az erdőről, amihez - ha úgy vesszük - minden embernek köze van.

Dr. Borovics Attila, az országos hatáskörű, Sárváron működő Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója az erdészeti kutatások fontosságáról beszélt, dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójaként egyebek mellett arról is szólt, hogy a természetvédők nagy örömére az erdészetnél is megtörtént a szemléletváltás, és a korábban jelentős konfliktusforrásnak számító tarvágásokat felváltotta a természetközeli erdőgazdálkodás. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: igazán akkor lehetnénk elégedettek, ha az erdőkből eltűnnének a vadkerítések.
 
Kelemen Géza, a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, Balaton Tihamér pedig a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség részéről főleg az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályi háttérről szólt. Csapó Erszébet, a környezeti nevelésre nagy hangsúlyt fektető Neumann János Általános Iskola igazgatónője az erdei iskolai oktatás fontosságát hangsúlyozta, és beszélt arról is, hogy diákjainak az erdei kirándulások során betartandó szabályokat is megtanítják.

Gyöngyössy Péter, a Kerekerdő Alapítvány vezetőjeként szintén a jövő erdőszerető nemzedékét neveli, ám szólt arról is, hogy a térség meghatározó civil szervezeteként a törvényalkotás során is kikérik a véleményüket. Somogyi Györgyné, az Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára, Schlögl Krisztián, a kőszegi polgármesteri hivatal és a Gesztenyekék Természetbarát Egyesületet képviselőjeként a civil szervezetek fontosságát hangsúlyozták. Akárcsak ők, a túravezetőként  meghívott  Orbán Róbert is az erdőhasználók oldaláról közelített a témához, és feldobta a magas labdát, amikor megkérdezte, "Vajon mikor látunk olyan táblát az erdőben, amelyen az áll: Turistaforgalom, vadászni tilos!"

Gagyi István az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete, valamint a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete elnökeként reagált a felvetésre, mondván: az optimális vadlétszám elérése közös érdek, és a turistáknak egyébként is csak a november közepétől január végéig tartó vaddisznóhajtások ideje alatt kell tolerálniuk a vadászokat.

A találkozón felvetett témákkal sorozatunkban részletesen foglalkozunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!