Gripen-ügy: politikai célú kifizetésekről ír egy osztrák lap

Bécs - Osztrák, cseh és magyar fegyverzeti beszerzésekkel kapcsolatos megvesztegetés gyanúját fogalmazza meg Alfons Mensdorff-Pouillyval szemben egy osztrák sajtóértesülés szerint egy tavaly júliusi titkos brit jelentés. A burgenlandi gróf Vas megyei ingatlanjaiban korábban házkutatásokat tartottak a hatóságok a nyomozás során.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Format című hetilap csütörtöki internetes cikke szerint a birtokukba jutott, 2008. július 25-i keltezésű harmincoldalas feljegyzést a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit szerv, az SFO küldte az osztrák belügyminisztériumnak. Az újság szerint az "Ali" címet viselő dokumentumban többek között az szerepel: az SFO-nak "alapos oka van feltételezni", hogy a British Aerospace (BAE) brit fegyverkonszern az Ausztriában jelenleg csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálat alatt álló Mensdorff, mint képviselője segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

A BAE állítólag 107,6 millió eurót bocsátott Mensdorff-Pouilly rendelkezésére "harmadik félnek történő kifizetésekre", ezek a kifizetések a brit jelentés szerzőjének gyanúja szerint korrupciós pénzösszegek voltak. Nem tudni, hogy mennyit használtak fel ebből az összegből, de a jelentés lehetségesnek tartja, hogy a pénz nagyobb részét a magyar beszerzési eljárásra fordították.

A cikk szerint Magyarországról az áll a jelentésben: "sokkal egyértelműbbek a politikai célú kifizetésekre való utalások". Egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozik, amelyben "a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre" utalnak. Az osztrák férfi tanácsadóként tevékenykedett az Eurofighter és a Gripen vadászrepülőgépek gyártásában egyaránt érdekelt BAE konszernnél. Mensdorff-Pouilly ellen 2007 óta nyomoznak a brit és az osztrák hatóságok. Az osztrák ügyészség elsősorban a 2002-es osztrák vadászrepülőgép-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálódik ellene. Az osztrák és a svéd sajtóban korábban már felmerült, hogy az ügynek magyar szála is lehet.

Nyakó István erre reagálva csütörtökön az MTI-nek elmondta: 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, de nem csak ezért nem fogadnak el megvesztegetési pénzt, hanem mert erkölcsileg elítélendő és a jogszabályok is elítélik. "Nem kértünk és nem is kaptunk senkitől támogatást. De elég buta lehet az a fegyverkereskedő, aki egy ellenzékben lévő pártot kíván megvesztegetni, hogy az ország fegyvert vásároljon tőle. Valószínűleg a lap sem nézett pontosan utána ennek az információnak, hacsak nem maga találta ki" - tette hozzá.



Mensdorff-Pouilly kemestaródfai kastélya: magyar szálak

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!