Influenza: már lehet kérni az oltóanyagot

Már megérkeztek a háziorvosi praxisokba az influenzavírus elleni védőoltások. A rizikócsoportba tartozók idén is ingyen kapják az oltóanyagot, másoknak fizetniük kell.

Bajdó Bettina

Az orvosok szerint a védőoltás beadásának optimális ideje a kora ősz, a vírusok már itt cirkulálnak. Az  előttünk álló szezonban még mindig a H1N1-vírus lesz a domináns, azaz ez okozza majd a legtöbb megbetegedést, s a tavalyról már ismert veszélyes szövődményeket, melyek halálhoz vezethetnek.

Már megérkeztek a szezonális influenza elleni oltóanyagok Vas megyébe. Az idei hatóanyaga véd a H1N1 ellen is, így egy oltással biztosítható mindkét vírus elleni védekezés. A kombinált szezonális influenza elleni oltást a háziorvosoknál lehet  igényelni, a H1N1 elleni oltóanyag pedig a készlet erejéig ingyenes jár mindenkinek és az ÁNTSZ szombathelyi központjában kérhető. (Mint arról az ÁNTSZ már korábban hírt adott, 1,2 millió Fluval P vakcina áll a lakosság rendelkezésére az idei szezonban. A védőoltás egykomponensű, azaz  influenza H1N1 vírusa ellen nyújt védelmet.)

Már működik a 40. héttől az influenzafigyelő szolgálat is Szombathelyen. Vírus jelenlétét eddig nem észlelték, de a háziorvosok az időszakban szokásos lázzal, köhögéssel járó betegségeket jelentettek. Influenzajárványra a következő hetekben még nem kell számítani, késő ősszel, télen válik életképessé a vírus. A hálózatban lévő orvosok légúti váladékmintákat küldenek laborvizsgálatra.  Az orvosok a tavalyihoz hasonló járványra számítanak, ezért ajánlatos megismételni az oltást, főként a gyermekek, kismamák és a 65 év felettiek tartoznak a veszélyeztetett korosztályba.

Dr. Nedeczky Éva szombathelyi háziorvos elmondta, hogy hozzá is megérkeztek már a kétkomponensű oltóanyagok. - Eddig már sokan kérték az influenza elleni védőoltást - tette hozzá a háziorvos. A rizikócsoportba tartozóknak idén is ingyenesen jár a védőoltás. - Azoktól viszont,  akik a patikában fizetnek a vakcináért, a beadásért mi itt már nem kérünk pénzt. Tavaly felháborodást váltott ki, hogy több helyütt is fizetni kellett az orvosoknak az oltás beadásáért. -

A háziorvos hangsúlyozta azt is, hogy a tavalyi védőoltás már nem véd az idei influenza ellen, így mindenkinek ajánlott beoltatnia magát. Egyelőre a praxisában nem jelentkezett eddig influenzás beteg, legtöbbször torokfájással, hőemelkedéssel és köhögéssel keresték fel. Idén nem számít a tavalyinál nagyobb járványra a tisztiorvosi szolgálat, mivel 2009-ben sokan találkoztak már a világjárványt okozó H1N1-vírussal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!