Mediawave 2010: latinos nyitány (képgalériával)

Pénteken elstartolt a jubileumi, 2O. Mediawave összművészeti fesztivál Szombathelyen. Átalakult a város Fő tere, már-már a népszerű Savaria Karnevál hangulata idéződött fel. Csupán az első ízben felállított májusfa kelthetett gyanút a a látogatóban: itt valami új kezdődik.

Kozma Gábor

Méghozzá vadonatúj, hiszen a film-és zenei fesztivál 19 év után, Győrből elköltözve lelt otthonra a vasi fővárosban. A pénteki nyitány igazán latinosra sikeredett, mégpedig az afro beat-reggae specialista portugál együttes, a Terrakota jóvoltából. Koncertjük előtt dr. Ipkovich György polgármester, Sági József városi képviselő és Sragner László, a Mediawave Aalapítvány elnöke köszöntötte a szépszámú közönséget, majd egy-egy pohár borra invitálta a most ballagókat.

Mindeközben az Agora-Savaria Filmszínházban az elmúlt húsz év legjobb filmjeit láthatták a nézők, közte a bizarr látásmódjáról ismert német Veit Helmer Tuvalu-ját.

Szombaton még nagyobb sebességre kapcsolt a fesztivál, délután három órakor adják át a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, melyben idén Durst György producer, Ferenczi György blues énekes, Gulyás Gyula és János filmrendezők, Kerényi Róbert népzenész, Iva Bittová énekes, Ripoff Raskolnikov blues énekes, valamint Urbán András színházi rendező részesülnek.

Az átadó után pedig a 20 Év Wave Találkozón mondanak köszönetet a fesztivál szervezői a támogatóknak, a munkatársaknak, a régi és új barátoknak, illetve velük együtt nosztalgiáznak az elmúlt két évtized Mediawave fesztiváljairól a Pannónia étteremben.

A protokolláris rendezvények mellett a szombat a blues és rockzene napja is egyben, hiszen ma rendezik meg a Mediawave minifesztiválját. A Thanks Jimi Fesztivál keretein belül idén is felcsendül a Hey Joe című szám, melyet a helyszínre érkező gitárosokkal közösen Stevie Salas, a Mick Jagger zenekarából ismert Bernard Fowler játszik el. Illetve hozzájuk csatlakoznak még a színpadon a nap fellépői és a legfiatalabb, legidősebb, legfeltűnőbb gitárosok a közönség soraiból...

Vasárnap a filmes versenyprogram mellett népzenészek szórakoztatnak, a Zsinagógában pedig fellép a török Sarikamis folk formáció. Az egész héten át tartó eseménysor kiemelkedő pontjának ígérkezik Gil Scott-Heron amerikai rap-legenda, költő és zongorista május 7-i, pénteki koncertje a Fő téren.

A világhírű muzsikus szombathelyi fellépésére buszokat indírtanak Bécsből és Budapestről egyaránt.

 

Címkék#mediawave

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!