Megkezdődött a 2011-es Savaria Történelmi Karnevál

Csütörtök este 8 óra óta ég a tűz a Fő téri Vesta-templomban: jelzi, hogy tart a 12. Savaria Karnevál. A hagyomány és az újítás hintajátékában az idén a köztereken elhelyezett látványelemekkel bővül, színesedik a karnevál.

Ölbei Lívia

Csütörtökön már délután sem volt mit csodálkozni azon, ha egyik-másik belvárosi utcán tógás és tunikás járókelőkbe botlottunk,  este pedig hivatalosan is megkezdődött a karneváli időszámítás. A 12. Savaria Történelmi Karneválon három nap alatt huszonkét helyszínen több mint háromszáz programon vehetnek részt a karneválozók.

Újdonság például a Savaria tértől a Gyöngyös-parti sétányig nyúló Civil korzó, ahol  több mint húsz civil szervezet állít standot. Új helyszínként kapcsolódik a karneváli programhoz a frissen átadott Iseum Savariense, ahol A varázsfuvola lelátójának lebontása után a kiállítóhely-funkció lép  előtérbe. Az  Iseumban kínált interaktív játékok alkalmával a szentély ókori és jelenkori történetével is megismerkedhet a közönség.

A "Római korzó"  történelmi sétára invitál, "Ismerje meg Savariát!"  felkiáltással: pénteken, szombaton és vasárnap, naponta  10 és 17 óra között óránként ingyenes túravezetés indul a Király utcai Tourinform Irodától a Fő tér  - Székesegyház - Romkert - Iseum - Szent Márton-templom útvonalon, önkéntes idegenvezetők kalauzolásával.  Akár a szakszerű városnézés idején is jól jöhet, hogy az idei karneválon először ingyenes gyermekőrzőt vehetnek igénybe azok a szülők, akik "egy időre gyermekeik nélkül szeretnének megmerítkezni a karneváli hangulatban."

A szombathelyi Waldorf óvoda óvónői mától vasárnapig, naponta 14 és 20 óra között várják és foglalkoztatják a négyévesnél idősebb gyerekeket a Fő téri Bloom-házban. (A Kalandvár természetesen most is gyermekprogramokkal készült.)

A karnevál felbolydítja a város közlekedési rendjét. Pénteken 18 órakor kezdődő jelmezes felvonulás zavartalan lebonyolítása érdekében  16.30-tól, a szombat 20 órakor kezdődő fáklyás felvonulás kedvéért 18.30-tól lehet elterelésre számítani a Thököly - Bejczy  Kossuth - Hefele utca - Berzsenyi tér - Széchenyi - Kőszegi utca - Mártírok tere - Király utca - Savaria tér - Szent Márton utca  és újra a Thököly utca útvonalon (és a csatlakozó utcákban).

A szombathelyi rendőrkapitányság karneválidőben megerősíti jelenlétét a köztereken, a német ajkú vendégek tájékozódását megkönnyítendő osztrák és magyar járőrök közösen teljesítenek szolgálatot; az egyenruhás állomány munkáját polgárőrök és közterület-felügyelők segítik. Az Air Guard Hungary Légifelderítő és Szolgáltató Kft.  a megyei rendőr-főkapitánysággal együttműködve  légi járőrszolgálatot ajánlott fel.

A MÁV és a GySEV 50 százalékos menettérti kedvezményt kínál a karneválra érkezőknek (jegypecsételés a Fő téri információs pavilonban). Az autósoknak viszont  jó hír, hogy a Zanati úton a munkák befejeződtek, a forgalmi rend helyre állt. A Petőfi utcában pedig  az önkormányzat kérésére  a karneváli hétvégére  felfüggesztette a munkát az  állami  közútkezelő: a négyből három sáv  járható. 

További információk a Savaria karneválról!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!