Szűrcsapó 10.: kedd óta nincs gáz a 92 lakásos tömbházban

Szombathelyen a Szűrcsapó 10-es tömbházban kedd óta nincs gázszolgáltatás. A GDF-Suez emberei az egyik lakásban lecserélték a gázórát, ezután szivárgást észleltek, elzárták a főcsapot. Azóta 92 lakásban 300 ember várja, hogy a szolgáltató tájékoztassa őket a hogyan továbbról.

Peltzer Géza

Kisebb tömeg fogadott bennünket pénteken délelőtt a tömbház első szintjén. Az épületben 92 lakás van, több mint háromszázan élnek itt kedd óta gáz nélkül. Azóta nincs fűtés, főzni, fürdeni sem tudnak a lakók.
 
- A negyedik emeleten  kicseréltek egy gázórát, de a lakó gázszagot érzett, felhívta a szolgáltatót, kijött az ügyelet, azonnal leszerelték az órát. Mértek a lakásban, a pincében is, aztán elzárták a főcsapot, azóta nincs gáz - panaszolja Rab Jánosné. - Szerintem azért volt szivárgás, mert a tömítés hiányzott, de ezt nem tudom bizonyítani. Más lakásokban is volt gázóracsere, sehol nem volt utána gázszag. Valamelyik nap volt itt egy tervező, meg egy gázos, azt mondták, hogy a műszer rendkívül érzékeny, a legkisebb szagot is kimutatja. Mi sem szeretnénk hogy gázrobbanás legyen, de ennyi idő alatt már csinálhattak volna valamit  mondja az asszony felháborodva.

Mások is közbeszólnak. Van, aki azt nem érti, miért nem csak azt a szintet zárták el a szerelők, amelyiken probléma volt, más a tájékoztatást hiányolja, és persze mindenki nagyon szeretné már tudni, mikor lesz ismét gáz.

- A hetediken lakunk, kéthetes a kisbabánk, gáz nélkül  nagyon nehéz őt ellátni  - panaszolja Dombi Dóra. - A mikróban melegítjük a vizet a baba fürdetéséhez, hősugárzóval próbálunk meleget csinálni a lakásban. Ráadásul édesapám beteg, három takarót teszek rá, hogy ne fázzon.

- A szolgáltató megtiltotta, hogy hősugárzókat vagy elektromos rezsókat használjunk, merthogy azok állítólag nagyon leterhelik  az elektromos hálózatot  - vág közbe egy asszony.

- Szerintem ez nem lehet gond, mert legfeljebb a lakásban veri le a biztosítékot, ha terhelt a hálózat  - mondja valaki a tömegből.

- Mi a ház végében lakunk, nagyon hideg van - panaszolja egy idős asszony. - A  gyerekek hoznak nekünk ennivalót, mert főzni nem tudunk. Én izületes vagyok, a férjemnek combnyaktörése volt.

- Pár perccel azelőtt, hogy önök kijöttek, azt az értesítést kaptam a közös képviselőtől, hogy jövő héten hétfőn és kedden járják majd a gázosok a lakásokat, csütörtökön megnyitják a csapokat, húsvétra tehát lesz gáz, de utána  megint le fogják zárni - veszi vissza a szót Rab Jánosné.  

Kérdéseinket feltettük a szolgáltatónak, de pénteken délutánig nem érkezett válasz. 

 

Kommunikáció - munkatársunk jegyzete

Érthető, hogy már csak a nemrégiben a fővárosban történt gázrobbanás miatt is óvatos most minden gázszolgáltató. Nem is ezzel van baj, hanem azzal, hogy a lakók nincsenek kellőképp tájékoztatva. Arról ugyan értesítették őket, hogy mikortól nincs gáz  bár ezt maguk is észrevették volna  de hogy előreláthatóan meddig nincs, és hogy jelenleg éppen min dolgoznak, arról semmi információja nincs senkinek. Ennyit azért megérdemelnének azok, akikből a szolgáltató él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!