Újjáélesztették a Csörnöc-Herpenyőt

Sárvár - Mintegy ötven kilométeren át, 80 millió forintból szinte újjászületett a Csörnöc-Herpenyő patak, amely a Rába vízéből is táplálkozhat eztán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tegnap tartották meg a Csörnöc-Herpenyő patak ünnepélyes projektzáró rendezvényét Sárváron. Az Interreg, magyar-szlovén-horvát szomszédsági program keretében, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetsége vezényletével  megvalósuló helyreállítási programot végig kiemelt érdeklődés övezte. Részint azért, mert nagy mennyiségű Rába vizet fogad be e héttől az ősi patak, s ezt természetes módon meg is tisztítja.  



Körmenden, a  Rábánál épült több olyan létesítmény, amely a folyót köti össze a Csörnöccel. Már meg is újult a vizivilág Fotó: Benkő Sándor

Másrészt éppen emiatt kérdés, hogy az ökológiai egyensúlyok miként változhatnak a jövőben. Figyelik azt  is, hogy miként képes emberi segédlettel megvédeni magát az élővíz, természetes módszerével (növények, mikororganizmusok). A  csütörtöki szakmai bejárás és a mai avató során bemutatták azon vizügyi, illetve horgászati létesítményeket, amelyek a jövőben  természetvédelmi és turisztikai célokat is szolgálnak. 

A Rába beengedése után 80 centivel nőtt a Csörnöc-Herpenyő vízszintje, ami esélyt ad az ősi, természetes vizivilág újjáéledésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!