Vépi fórum: faragatlan sofőrök, közbiztonság, buszmegálló (képgalériával)

Közbiztonság, kamionforgalom, parkoló autók, kerékpárút, Erdődy-kastély - címszavak a lapunk által szervezett szerda esti vépi fórumról. Az eseményre sokan eljöttek, sok mindent kérdeztek, s vendégeinktől választ is kaptak.

Simon Erzsébet

A Vas Népe oly módon is igyekszik közelebb kerülni az olvasóihoz, hogy rendszeresen tájol, azaz meghívott vendégekkel lakossági fórumra invitálja a helyieket. Szombathely valamennyi városrészében jártunk már, a vidéki helyszínek közül Kőszeg volt az első, szerdán este pedig Vépre látogattunk.

A Hatos Ferenc általános iskola nagyon szép aulája adott otthont a rendezvénynek, amire több mint félszáz ember érkezett. Lapunk felelős szerkesztője, Burkon László arról beszélt, hogy a média eszközeivel igyekszünk segíteni a közösségeknek. Például az ilyen fórumokkal, ahol számos, a város lakóit foglalkoztató közérdekű probléma kerülhet felszínre.

Kovács Péter polgármester rögvest be is mutatta  azokat a vendégeinket, akik igyekeztek kielégítő válaszokat adni a kérdésekre. Elsőként Szalai György tette szóvá a szerinte nem jó közbiztonságot. A Béke utcai betöréssorozatra utalt, s azt kérte, legyenek a rendőrök többet az utcán. Gortva Zsolt, a Szombathelyi Rendőrkapitányság alosztályvezetője szerint nem több a városban az ilyen jellegű bűncselekmény, mint az elmúlt években, igaz, akit kár ér, annak egy is sok. Törekszenek a közterületi jelenlét növelésére, de alkalmanként másutt is van jelenése a négy körzeti megbízottnak. Ehhez kapcsolódóan Varga Gyula nyugdíjas polgármester hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben rengeteget javult a közbiztonság, erre sokat áldozott az önkormányzat.

Paál Istvánné a Kassai utca megnövekedett kamionforgalmát sérelmezte: repednek a házak, az árokpartot tönkreteszik a járművek, emiatt bedaványt is készítettek a lakók. A polgármester elmondta, már megkeresték az illetékeseket, a közutasok kihelyezték a tiltó táblákat, a rendőrség büntet, a városban működő nagy cégek figyelmét is felhívták, hogy a monstrumokkal ne a településen haladjanak át.

És még mindig közlekedés: Szuák József a buszjáratokat akadályozó parkoló autókról beszélt, szerinte meg kell büntetni a helytelenkedőket. Cseresznyák Istvánné viszont a buszsofőrök nyers modorát tette szóvá. Szalai Lajos - Takács Ernőhöz csatlakozva - buszmegállót szeretne a Dózsa utcában. Török Sándor a munkaszüneti napok késő esti buszjáratainak pontosítását kérte a folyamatos munkarendben dolgozók miatt. Gazdag Gábor, a Vasi Volán forgalmi osztályvezetője válaszolt: a buszmegállók kialakításakor ők csak javaslatot tesznek, a létesítése a  közút hatásköre. A késő esti buszjáratok időpontjáról egyeztethetnek, a faragatlan sofőrök viselkedését pedig azonnal jelezzék neki.

Németh Ákos képviselőként már húsz évvel ezelőtt szorgalmazta a Szombathely-Vép kerékpárút létesítését, s bár már nem tagja a testületnek, kérte, ne sikkadjon el a terv. Soós Pál az Erdődy-kastély, illetve a park hasznosítására tett javaslatot, erre a későbbiekben visszatérünk.

Padok, buszmegálló

Takács Ernő egykori tanácselnök, nyugdíjas polgármester örömét fejezte ki, hogy a Rákóczi utcába pályázat révén padokat helyeztek el. De szerinte elkelne egy a temető előtti kereszteződéshez, valamint a Dózsa utcába is. Azt is kérte, hogy az  utóbbi  helyen lehetőség szerint alakítsanak ki egy távolsági buszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!