TIT Hölgyklub

2018.05.01. 12:21

Lelket s tudatot mérgez a sziszegő gyűlölet

Pallósiné dr. Toldi Mártát, a Berzsenyi könyvtár nyugalmazott igazgatóját látta vendégül a TIT Hölgyklub. A szociológus „Sorvezető nélkül – szépirodalmi szösszenetek, énépítő olvasatok” címmel hívta közös gondolkodásra a lelkes közönséget – mint mondta: aki gondolkodik, az kérdez is, ugyanakkor türelmes és hallgatni is tud.

Civil Tudósítónktól

Témaként ezúttal a környezetünkben és mindennapjainkban sajnos egyre többször tapasztalható viselkedési formát, az agressziót, a dühkitörést választotta: vannak olyan emberek, akik nem tudják, vagy nem akarják fékezni indulataikat és agresszív viselkedésükkel megalázzák, veszélybe sodorják embertársaikat.

Dr. Toldi Márta Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Beszélgetés kezdésként felolvasta Tóth Krisztinának, napjaink egyik kiváló novellistájának „Szólánc” című tárcanovelláját, amely a szerző „Hazaviszlek, jó?” című, 2009-ben megjelent kötetében, remek publicisztikáival együtt olvasható.

A megrázó történetben a hosszú nyári szoknyát viselő, törökországi nyaralásból nemrég visszatért anya a kisfiával (a napozástól mindketten szép barnán) a fülledt vonaton pár napos balatoni kikapcsolódásra utazik. A fiatal nő meztelen lábát gyanútlanul felteszi a szemközti ülésre, a látvány először a kalauznőt készteti sértő megjegyzésre, majd a kocsiban utazó egyik férfit agresszivitásra hergeli. Ahelyett, hogy megkérné utastársát, vegye le a lábát, közönséges, mocskos szavakkal illeti a leszálláshoz készülő anyát, sőt a helyzet tettlegességig fajul. Eközben a többi utas félrenéz, közönnyel veszi tudomásul a történteket.

 

Nagyon átélhető és példamutató egyszerűséggel megírt novella, elképzelhető, hogy valós, életközeli, megtörtént eseményen alapul. Az írónő művészi módon, szinte észrevétlenül vált át a könnyed, csevegő stílusból a megengedhetetlen kategóriájába, ahol egy primitív férfi embertelen módon megalázza a cigánynak vagy bevándorlónak vélt nőt és gyerekét.

A megdöbbentő történet ismertetése után előadó és hallgatósága váltottak gondolatot a többi között arról, hogy milyen érzést keltett bennük a jelenetsor, mi lehetett az oka a dühkitörésnek, miért viselkedtek közönyösen és közömbösen a szem- fültanúk, és ami a lényeg: mit tehetünk, mit kell tennünk hasonló, agresszív helyzetben. A szereplők viselkedésének elemzése közös gondolkodásra, őszinte véleménynyilvánításra sarkallta a hallgatóságot. Végül elhangzott az egyöntetű következtetés: nem jó, nem szabad félelemben élni, tűrhetetlen az agresszivitás, az erőszak, mások megfélemlítése, megszégyenítése. Igenis: meg kell védeni magunkat és lehetőség szerint embertársainkat is – függetlenül vélt vagy valódi származásuktól. Az emberiség fennmaradását a szolidaritás is segítette/segíti, miközben nagyon fontos az önbecsülés és a hiedelemre épülő, sziszegő előítélet leküzdése.

Toldi Márta – és valamennyiünk tapasztalata szerint – az agresszió jelen van életünk számos területén, iskolában, utcán, munkahelyeken, sportpályán, egyre változatosabb formában jelenik meg és sajnos egyre fiatalabb korosztályok lelkét s tudatát mérgezi. Beszélni kell róla a családban, az iskolákban, baráti, ismerősi körben, és meg kell tanulni, tanítani a legtöbbször oktalanul fölhorkanó harag, düh, indulatok megfékezését. És persze azt is, hogy miként lehet és kell védekeznünk, ha a másik agressziója ellenünk, embertársunk ellen irányul. Senki se feledje: az ember az egyedüli élőlény, akinél az agresszió kontroll alatt tartható, agyunk képes rá, hogy megtanuljuk az önfegyelmet és megtaláljuk a kellő és hatásos eszközt, érvet az erőszak leküzdésére.

Tóth Krisztina szavai, sorai mellbevágóak, ütnek, megrázóan őszinték, hívta fel a hallgatóság figyelmét Toldi Márta, miközben Illyés Gyula Bartók című verséből idézett egy szép gondolatot: „Ím, a példa, hogy ki szépen kimondja / a rettenetet azzal föl is oldja”. Az író feladata, hogy az irodalom által megnemesítve tükröt tartson elénk, mi pedig sorait olvasva elgondolkodjunk: milyen emberek is vagyunk, és milyenné szeretnénk válni.

Tátrainé Kulcsár Irén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!