Civil

2017.01.14. 11:19

A doni áldozatok emlékére

Vasalja, Magyarnádalja - Január 12-én, a II. világháború 74. évfordulóján emlékezni kell a több tízezer elesett katona között a vasaljai hősi halottakra is.

Civil Tudósítónktól

A hosszú névsor a falon és egy gyönyörű gyertyatartó örök emléket állít a II. világháborús hősöknek a tavaly megáldott emlékhelyen. A listán szerepelnek azoknak a nevei is, akik a doni áttörésben és azt követő visszavonulásban vesztették életüket.

Vasalja, Magyarnádalja, Kemestaródfa hősi halottak névsora Fotó: Gombásné Judt Magdolna

Három vasaljai, és egy magyarnádaljai katonáról van ismeretünk, hogy a Don kanyarban haltak hősi halált. Ők is úgy mentek a frontra, hogy hamarosan hazatérnek, mert leváltják őket. Nem így történt, a támadó ellenség túlereje, a leromlott szervezetük és a nagy hideg is hozzájárult a második magyar hadsereg tragédiájához.

Kovács Ferenc honvéd, magyarnádaljai lakos, a veszteségi karton alapján 1943. március 25-én veszítette életét. Súlyos fagysérülésben, a kijevi kórházban halt meg, ott van eltemetve.

Kovács Ferenc Veszteségi karton (archiv)

Fotó: Gombásné Judt Magdolna

Gombás Ferenc honvéd, Kártyás János honvéd és Radakovics József őrvezető vasaljai lakosok a doni harcmezőn veszítették életüket.

 

Gombásné Judt Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!