Civil

2017.01.15. 14:39

Ahol banánt érlel a gejzír melege

„Évek óta vágytam rá, hogy egyszer eljussak Európa második legnagyobb szigetére, az Atlanti-óceán északi részén fekvő Izlandra, ami a térképre nézve mindig reménytelenül távolinak látszott a számomra

Civil Tudósítónktól

Végül a múlt nyáron megvalósult az álmom" kezdte élménybeszámolóját Árvainé Anilla, a TIT Hölgyklub egyik alapító tagja. Izlandi úti élményeiről beszélt klubtársainak.

Családtagok és barátok kis csoportja kelt útra, hogy egy tapasztalt, a szigetet jól ismerő idegenvezetővel együtt bejárják Izland (Jégország) csodás tájait, a dübörgő vízesések, a sistergő gejzírek, a titokzatos fjordok földjét.

Bevezetőképpen a vulkáni sziget kialakulásáról, történelméről és jelenéről szólt az előadó. A hazánknál nem sokkal nagyobb, mindössze 320 ezer lakosú szigetország történelme a vikingek 9. századi betelepülésével kezdődött. A nemzetségfők 930-ban megalapították a világ első – ekként a Földünk legrégebbi – parlamentjét, az althingot, amely persze máig működik.

Izlandon 140 vulkán található, időszakosan, 2–5 évente 26 működik, ekként – a vulkánkitöréseknek köszönhetően – a sziget területe állandóan növekszik, kerülete is változik.

Izland nemcsak a tűz és jég országa, hanem a vízesések és gejzírek földje is: a nyáron megolvadó gleccserek folyókká változnak, amelyek a hegyes-dombos tájakon keresztül törve végül dübörgő vízesésként zúdulnak le. A csodálatos élményt filmen is megörökítette az előadó.

A Hölgyklub közönsége a filmen és képeken megcsodálhatta a működő gejzíreket is, a vulkáni hő hatására magasba törő, forró vízsugarat, amely egyedülálló mutatvány négy-tíz percenként ismétlődik.

A nyolcnapos izlandi út részvevői a többi között fürödtek a 37–39 fokos Kék Lagunában: a láván felhevült tengervíz jótékony hatással van a bőrbetegségekre. Felejthetetlen kaland volt számukra Husavíkban a bálnales: a hajóról letekintve szemlélhették a néhány méterre úszó hatalmas bálnát.

Jártak a sziget középső, lakatlan részén, a 400–500 méter tengerszint feletti magasságban lévő Izlandi felföldön a Vatnajökull gleccsernél, ahol a csendben hallható, ahogy lecsúszik a jég és közben ropog.

Az izlandi fotókat készítette: dr. Árvai György

Izland fővárosában, Reykjavíkban a többi között megtekintették a törvényhozás (Althing) épületét, valamint a város közepi dombtetőn emelt betontemplomot.

Kérdésekre válaszolva az előadó szólt még a szigetország gazdaságáról, kereskedelméről, melyek vezető ágazata a halászat és a hozzá kapcsolódó termékek előállítása. A fűtést nagyon olcsón, a geotermikus energia felhasználásával oldják meg nemcsak a lakó- és középületekben, hanem az üvegházakban is, ahol zöldségeket, sőt még banánt is termesztenek, bár két évig tart, mire megérnek a gyümölcsök.

Szöveg és fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!