Civil

2017.03.19. 18:27

Bölcs borozgatás, tavaszi zsongás Ikerváron

Ikervár - Egymásba értek a programok a tavasz beköszöntésével Ikerváron. Bő egy hét alatt öt esemény kínált lehetőséget egészségmegőrzésre, kulturális kikapcsolódásra és hagyományápolásra a település lakóinak.

Civil Tudósítónktól

Március első hétvégéjén Dr. Fehér Adrienn háziorvos és asszisztense egyetlen délután 120 fő érrendszeri szűrővizsgálatát végezte el, míg a helyi Vöröskereszt véradásra várta az ikerváriakat. A koszorúzási ünnepségre hagyományosan az ország első egész alakos Batthyány emlékművénél került sor. A diákszónok, Szőke Szeverina a mai fiatalok érzéseiről beszélt, a Zichy Antónia Általános Iskola 5. osztályosai pedig Szabadság című műsorukkal segítették a forradalom felidézését. A Rózsabors zenekar tagjai, Nagy Krisztina és Dala József megzenésített versekkel adtak keretet az ünnepnek. Március 16-án Pődör György költő, mérnök-tanár mutatta be válogatott ásvány-, kőzet- és fosszília gyűjteményét a Batthyány Lajos Művelődési Házban összegyűlt érdeklődőknek. A gondosan összeválogatott anyag április végéig tekinthető meg a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Fotó: Nagy Jácint

József napján, március 19-én igazi tavaszi napsütésben ápolhatták - a közelmúltban felébresztett - több évszázados hagyományukat a település lakói. Batthyány József gróf testamentuma szerint a Zsidahó dűlőt csak az elöljárók összetartó koccintása tarthatta meg a faluközösségnek. Ebben az évben Dr. Komáromi Tibor történész ismertette a József pohár történetét. A Castrum Gemini Énekegyüttes Pernecker Csilla karnagy vezetésével vidám dalokkal alapozta meg a helyi képviselők és a szép számú érdeklődő „kötelező" koccintását. Kolbásszal, szalonnával, zsíros kenyérrel dúsan megterített asztalok, a „bölcs borozgatások" és baráti beszélgetések a tavaszt hívogatták az évszázados tölgyek alá Ikerváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!