Civil

2017.07.07. 09:29

Csehimindszent a XV. Mindszenti Találkozón Mátramindszenten

Csehimindszent - Hazánkban 1993 óta jeles eseménysorozat a „mindszent” elő- vagy utónevű települések Mindszenti Találkozója. Ma már nem csupán magyar, hanem évről- évre határ menti országok e nevet viselő települései is tiszteletüket teszik hazánkban a találkozó alkalmával.

Civil Tudósítónktól

A 2017. júniusában megrendezett XV. Mindszenti Találkozó lebonyolításának a Nógrád megyei Bátonyterenyei járásban a hétszáz lelket számláló Mátramindszent adott teret. Horváth János polgármester szívhez szólóan, szeretettel köszöntötte a távolabbnál-távolabbról érkezett három szlovákiai, két romániai és nyolc magyar település delegációját.

Csehimindszentet Fukszberger Imre polgármester, László Jánosné, Papp Balázs, Németh Rudolf és Benkő Gyula képviselte. Minden résztvevő település számára ajándékként, a hagyományokhoz híven, Csehimindszent történetéről, nevezetességeiről szóló könyvvel, valamint Kamper László által készített Mindszenty grafika átadásával viszonozták a meghívást, és a sütemény sem maradt odahaza. Az erről szóló szigorú, szinte kőbe vésett szabály, hogy a találkozón vendégeskedő képviselet annyi - előre elpostázott recept alapján készült - süteményt visz magával, ahány lakosa van a településnek.

Csehimindszenten éppen ezért 367 darab molnárkalács készült, ám Fukszberger Imre mosollyal a bajusza alatt megjegyezte, hogy Mindszent közel hétezer lakossal bír. Előző alkalommal barátfüle volt a belépő a rendezvényre, a következő találkozóra kifundált sütemény neve még titokban maradt.

A szívélyes köszöntő csupán a jéghegy csúcsa volt, a szeretetteljes fogadtatás Mátramindszent takaros házainál folytatódott, ahol a delegáció tagjait étellel-itallal kínálták, rendezett, otthonos szálláshelyet biztosítva. Szinte elképesztő, hogy a 700 fős község 370 résztvevőt látott vendégül a rendezvény ideje alatt. A delegációk tagjai megszállhattak a környező turistaházakban is, de akadtak olyanok is, akik rég nem látott ismerősöket látogattak meg és náluk töltötték az éjszakákat.

A programsorozat rangos repertoárjában kulturális műsorok, könnyűzenei koncertek, népzenei előadások és néptánc bemutatók szórakoztatták az odalátogatókat, de nem maradhatott el egy kemény motoros bemutató sem. Különös tisztelet és siker övezte a szlovák csoportok produkcióit, megható élményként hatott, amint magyar nyelvet nem beszélő fellépők magyar műsorral készültek.

A „Nagymagyarországért” Emlékmű felavatása

Lehetőség nyílt több alkalommal is arra, hogy a különböző országrészekből, és külföldről érkező csoportok ismerkedjenek egymással, kultúráikkal, szokásaikkal, beszélgetésbe elegyedjenek, s ahogy az eddigi alkalmakkor is, barátságok kötődjenek.

A rendezvény keretein belül hagyománnyá nőtte ki magát a polgármesterek „harca”, amelynek során a „mindszent” elő- vagy utónevű települések első emberei mérhették össze tudásukat, ügyességüket, kitartásukat. Ez alkalommal a szervezők egy 11-es labdarúgó bajnokságot találtak ki számukra, amelyet, a szabály szerint, az a polgármester nyer, akinek a rendelkezésre álló öt labdából a legtöbb landol a kapuban. A versenyen Csehimindszent polgármestere, Fukszberger Imre győzött, ő vehette át a megérdemelt, első helyezettnek járó kupát.

A Mindszenti Találkozó szervezői nem csupán a tökéletes program összeállításáról gondoskodtak, hanem arról is, hogy az minden percben jól látható és élvezhető is legyen. A tágas, masszívan felállított sátrak megvédték a résztvevőket az időjárás viszontagságaitól, ételből, italból sohasem volt hiány. Aki odaérkezett, távozásáig egy percig sem unatkozott, egyik színvonalas műsor követte a másikat ezen a maratoni hétvégén.

A rendezvény összekötötte a kellemest a hasznossal, hiszen a szórakozáson túl, célja a meghívott települések történelmének, tevékenységének, hagyományaik szépségének, híres nevezetességeinek bemutatása, amelyek megismerése során a falvak, városok között kölcsönös szimpátia, tisztelet vethet gyökeret.

Dr. Beer Miklós, váci megyés püspök celebrálta a vasárnapi szentmisét
A fotókat készítette: Vajda Ildikó, Papp Balázs

A találkozó utolsó napját a delegációk csodálatára egy gyönyörű orgona koncert nyitotta meg, majd ezen a vasárnapi napon is, ahogy mindenütt, megszólaltak a mátramindszenti Mindenszentek templom harangjai szentmisére hívva az egybegyűlteket. A szentmisét Dr. Beer Miklós, váci megyés püspök celebrálta összegezve az elmúlt, élményekben gazdag napok eseményeit, megáldva a közösséget.

A rendezvénysorozat zárásaként a Magyarországon ”mindszent” elő- vagy utónevet viselő összes település nevével díszített „Nagymagyarországért” emlékművet avattak.

A búcsúzás csak a személyes találkozástól fosztotta meg egy időre az újdonsült barátokat, hiszen más módon is tarthatják a jövőben a kapcsolatot. Ahogyan a delegáció tagjai büszkék arra, hogy részesei lehettek egy ilyen óriási rendezvénynek, úgy Csehimindszent közössége is emelt fővel veszi tudomásul, hogy hagyományaik, nevezetességeik híre az ország egy újabb szegletébe jutott el.

A delegáció a haza úton plusz egy fővel utazott már, hiszen velük tartott egy gyönyörű matyóbaba is, amelyet emlékül, ajándékba kapott a Mindszenti Találkozó alkalmával Mindszenty József szülőfaluja, Csehimindszent.

A „mindszent” elő- vagy utónevet viselő települések küldöttei legközelebb 2019. júniusában üdvözölhetik egymást az Alföldön, Csongrád megyében, a Tisza bal partján fekvő Mindszenten, újra egy nagyszabású, sok-sok jó élménnyel kecsegtető találkozó keretében.

Gaálné Pápai Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!