Civil

2017.05.02. 13:03

Gyógynövényekről - avagy harmóniában Istennel és a természettel

Molnaszecsőd - Pár nappal ezelőtt Molnaszecsődre látogatott Fehér Zoltán természetgyógyász és gyógynövényszakértő, hogy „Mindennapi gyógynövényeink” címmel előadást tartson.

Civil Tudósítónktól

Tavasz derekán különös alkalom volt ez , hiszen az érdeklődő megismerhette jobban a már meglévő, s az év során majd kifejlődő gyógynövényeinket, s azok gyógyító hatásait.

Fotó: Szombathelyi Tamás

Miért is fontos az ilyenfajta ismeret? Mert a természet körülöleli az embereket, mégsem tudják kellőképp, hogy mindezt mekkora szeretettel teszi. Hiszen ez a körülölelő szeretet akkora, hogy gyógyítja minden bajunkat-bánatunkat, csak használni kell, élni kell a lehetőséggel, ha már adott, s körénk teremtetett e sok-sok jó. Ne feledjük azt sem, hogy a gyógyászatban egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógynövények, de régebben őseinknél ezek használata, s hatásuk ismerete természetes volt, hiszen jobban természetközeli életet éltek, mint a mai ember.

Fotó: Szombathelyi Tamás

Bizonyíthatóan több ezer éves múltra nyúlik vissza használatuk, de talán még régebbre, pontosabban amióta a világ létrejött. Ugyanis a Jóisten nem csak az embert, hanem a gyógynövényeket is megteremtette arra a célra, hogy ha az emberek túl sok negatívumot, rosszat, betegségeket idéznek elő magukban, használhassák azokat gyógyulásukra, hogy ezáltal is harmóniában lehessenek a velük együtt létrehozott anyatermészettel.

Fotó: Szombathelyi Tamás

Wass Albert Hagyaték című regényének bevezetésében többek között a következő sorok is olvashatóak egy különös kígyómarással kapcsolatban:

Fotó: Szombathelyi Tamás

„- Mit tudsz Istenről, gyerek? S én meg kinyögtem, nehezen mozduló nyelvvel: - Ő teremté a világot...! - Színigazat mondtál, s ehhez tartsd magad -, felelte az ismeretlen szakállas vénember, s megtoldotta egy második kérdéssel: - Ha Istennel lennél, teremtenél-e mérget? Azt mondják akik ott voltak, hogy erre csak megráztam a fejemet, mert beszélni már nem tudtam többé. Kék voltam, mint az érett szilva s szemem is lezárult. De úgy rémlik még ma is, mintha roppant messzeségből hallottam volna az öregember hangját, ahogy mondta:

Fotó: Szombathelyi Tamás

- Az Úr se teremtett ilyesmit. De az emberek buták s nem hiszik el, amikor mondom. Na. Amit Isten nem teremtett, annak nem lehet hatalma fölötted, 'sze tán Isten gyermeke vagy. Teszünk egy kis ciberét a marások helyére, hadd menjen ki belőlük a hőség s rendben leszel, mielőtt hármat szól a fürj... „

Fotó: Szombathelyi Tamás

Aki jelen volt, feltöltődéssel állapíthatta meg az előadás végén, hogy micsoda „gazdagság" birtokában van, csak eddig még keveset tudott róla.

Szombathelyi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!