Civil

2016.06.11. 10:56

Kenyeriben nyílik a Répce-vidék virága

Celldömölk - Péntek délután a Kemenesaljai Művelődési Központban rendezett Tehetségek találkozója rendezvényen adták át a „Répce-vidék nyíló virága 2016” díjat, amit ebben az évben 12 fiatal citerás és mentoruk vihetett haza Kenyeribe.

Civil Tudósítónktól

A csepregi székhelyű, Répce-vidék Kultúrájáért Alapítvány 2015-ben határozta el, hogy díjat alapít a Répce-vidéken élő és a Répce-vidék kultúráját, hagyományait ápoló iskoláskorú tehetséges tanulók és mentoraik számára. A díjat és az elismerést azok kaphatják meg, akik eddigi életútjuk során meghatározó és követendő értékőrző tevékenységet végeztek. Az alapítvány kuratóriumának döntése alapján 2016 évben a „Répce-vidék nyíló virága” díjat a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Ifjú citerásai és mentoruk kapták.

A díj átadására a Kemenesaljai Művelődési Központ dísztermében rendezett Tehetségek találkozója rendezvényen került sor. Az alapítvány képviseletében Kutrovits Andrea és Ziembicki Erzsébet adták át a díjakat a Horváth Lóránt, Szerda Adrián, Szerda Klaudia, Szerda Dani, Németh Eszter, Németh Balázs, Kránitz Katalin, Vekszli Virág, Pörneczi Fanni, Pörneczi Zsófi, Novák Miléna és Szár Gábor alkotta Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Ifjú citerásainak és mentoruknak, Tulok Tamásnak. A díjazottak és mentoruk, 1-1 üvegből készült nyíló rózsát és könyvutalványt kaptak munkájuk elismeréseként. Emellett fellépési lehetősége lesz a csapatnak, egy az alapítvány által szervezett rendezvényen is.

A „Összkép” fotón balról: Szár Gábor, Szerda Klaudia, Németh Balázs, Kránitz Katalin, Vekszli Virág, Szerda Adrián, Novák Miléna, Szerda Dani, Pörneczi Fanni, Németh Eszter, Tulok Tamás, Horváth Lóránt díjazottak, valamint Kutrovits Andrea és Ziembiczki Erzsébet a díj átadói Fotó: Pörneczi Tamás

- Mikor kezdtetek citerázni? – kérdezem a rendezvény után, az éppen fagylaltozó gyerekektől.

- Két évvel ezelőtt – válaszolják kórusban.

- Amikor hallottam a felnőtteket citerázni Kenyeriben, akkor nagyon megtetszett. Úgy gondoltam, hogy és is szívesen megpróbálnám – mondja Németh Eszter, akinek testvére, Balázs a csapat legfiatalabb citerás tagja.

- Nagyon jó együtt lenni minden héten, sokat tanulunk és lehet egymással beszélgetni is – mosolyog Szár Gábor.

- Mit gondoltok – kérdezem végül – meddig fogtok még citerázni?

- Nagyon sokáig – válaszol mindannyiuk nevében Szerda Dani. Ez a citera az enyém. Amikor nincs kedvem játszani, akkor is otthon van velem és tudom, hogy bármikor elővehetem és pengethetem újra.

Sok sikert és kitartást kívánva búcsúzom el ettől a szemmel láthatóan vidám, energikus és összetartó csapattól. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – olvasom később egyesületük jelmondatát és megállapítom, Kenyeriben már sikerült átadni a következő generációnak a hagyomány lángját.

Pörneczi Tamás

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!