Civil

2017.03.24. 12:15

Kirándulás az ősi Lykiába, ahol nőuralom volt

Szentgotthárd - Egy csésze forró teát kortyolgatva indultak vissza az időben, és repültek a képzelet szárnyán azok a hölgyek, akik elfogadták a Magyarországi Szlovének Szövetségének meghívását Srečko Kalamar képes útibeszámolójára.

Civil Tudósítónktól

A szentgotthárdi Szlovének Házában Hirnök József MSZSZ-elnök, és Karči Holecz, a nemrégiben Pável Ágoston-díjjal kitüntetett újságíró által kínált forró frissítő fogyasztása közben bepillantottak a jelenlévők Lykia (Törökország) mindennapi életébe, a piac állandó nyüzsgésébe. Szó esett a hamisítatlan mediterrán hangulatról, a tenger gazdagságáról.

Fotó: Horváth R. László

Az élmények felelevenítése közben kiderült, lehet, hogy valaha itt ringott az emberiség bölcsője. A természet több ezer éves kincseket rejt, és egyedülálló történeteket mesél a kíváncsiskodó szemeknek-füleknek. Homérosz írása alapján a milüák népét említik a terület őslakóiként, a lük-kalózok pedig elég hírhedtek voltak. A legérdekesebb tény azonban mégiscsak az lehet, hogy a Krisztus előtti időkben a nőké volt ezen a területen a fő- és vezetőszerep; olyannyira, hogy a gyermekeket az anya neve után „anyakönyvezték”. Sőt, a demokrácia hajnalán a hölgyek szavazati joggal rendelkeztek.

Az időutazáson az is kiderült, hogy a lük nyelvet igen hosszú időn keresztül beszélték, azonban a nyelv fonetikája – részben – a mai napig felfedezetlen, ismeretlen maradt.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!