Civil

2017.04.10. 18:19

Megélik a horvát hagyományokat Szentpéterfán

"Szentpéterfán a horvát kultúrát, a horvát hagyományokat nem megőrzik, hanem megélik”. Egy közelmúltbeli helyi eseményen jelentette ki eddigi tapasztalatait összegezve V. Németh Zsolt államtitkár.

Civil Tudósítónktól

Ennek a megélésnek tevékeny részese a Szentpéterfáért Alapítvány, amely 1994-ben egy ünnepi évfordulóra időzítve jött létre. Szentpéterfáról az első írásos feljegyzés 775 évvel azelőtt keletkezett, és a település egy rendezvénysorozattal készült megemlékezni a korai alapítókról. A több napos programra jelentős számban érkeztek haza nagyrészt az Egyesült Államokból a Szentpéterfáról elszármazott rokonok. A létrehozott alapítvány azzal a feladattal jött létre, hogy járuljon hozzá a gradistyei horvát nemzetiségi kultúra és hagyományok, a horvát nemzetiségi identitás megőrzéséhez, támogassa a hagyományok felelevenítését és fenntartását szolgáló irodalmi, művészeti tevékenységeket, hangsúlyozottan az ének-, zene- és táncművészet körébe tartozó munkát, segítse a nemzetiségi anyanyelvi oktatást, az anyanyelv gondozását elősegítő kiadványok sajtótermékek megjelentetését. Vegyen részt a települési programok, nemzetiségi rendezvények, sport- és szabadidős tevékenységek megszervezésében és lebonyolításában.

A Vas Megyei Sportszövetség 2011-ben szervezett Kistelepülések Sportversenyén részt vevő szentpéterfai csapat

Az alapítók részben az akkori képviselő-testület, részben a már működő civil szervezetek tagjai, részben szervezeteken kívül álló civil személyek voltak. A működés anyagi hátterének megteremtésében komoly szerepet vállaltak és vállalnak a szívesen adományozó helyi és elszármazott szentpéterfaiak.

A 2007. évi alapítványi bál egyik csoportja. Balról jobbra: Filipovits Róbert, Geosits Lászlóné, Skrapits László, Skrapitsné Tímár Anna, Filipovits Attila, Filipovitsné Horváth Hajnalka

Működésének húsz éve alatt az alapítvány fokozatosan vált a falu életének szerves részévé, olyan háttérszervezetté, amely valamilyen módon valamennyi közösségi esemény, rendezvény szervezésének és lebonyolításának tevékeny részese, a helyi civil szervezetek és intézmények működésének, az önkormányzati célkitűzések megvalósításának hatékony támogatója lett. Anyagi lehetőségei többnyire az 1 százalékos adófelajánlásokból és egyéni támogatásokból adódtak, de működésének erejét nem annyira a materiális források, hanem a közösségi feladatok, célok megvalósítására történő mozgósítás jelentette és jelenti ma is. Sok kicsi sokra megy alapon persze szinte valamennyi itt működő civil szervezet, intézmény sikeres működéséhez igyekeztek anyagilag is hozzájárulni. Meghatározó szerepük volt a kultúrotthon felújítási pályázat sikeres megvalósításában. Feladatokat vállaltak a falu külső megjelenésének alakításában, fásításban, virágosításban, parkosítás szervezésben, játszótér építésben, szabadidős programok megszervezésében és többnyire minden olyan munkálatban, amely az itt egyébként is szignifikáns közösségi szemlélet erősítését, a közösség összekovácsolását szolgálta. Sok saját kezdeményezésű rendezvény mellett az alapítvány nevéhez kötődik több, évről évre visszatérően szervezett, mondhatni hagyománnyá vált, és szinte a lakosság egészét megmozgató esemény, mint a farsangi jelmezes alapítványi bál, a hasonlóan jelmezes szüreti felvonulás, vagy karácsonykor az éjféli mise után a falu főterén forró teás, forralt boros meghitt együttlét.

Szüreti felvonulás 2016

Szentpéterfa lakói, önkormányzata, civil szervezetei azon fáradoznak, hogy olyan életkörülményeket teremtsenek, amelyben a városi szintű ellátás és kulturális élet mellett a település falusi jellegéből adódó előnyök is biztosítottak. Filipovits Róbert kuratóriumi elnök szerint ezek megvalósításának fő hajtóerői az egyes személyek lelkes közösségi szemlélete, a kiválóan működő közösségek, melyek közé az alapítvány is tartozik, a horvát identitás, és a hit, a vallásos meggyőződés. A településnek és intézményeinek felmutatható eredményei a kiváló vezetők mellett sok-sok tevékeny aktivistának is köszönhetők. A Szentpéterfáért Alapítványról szólva feltétlenül említést kell tenni a korábbi kuratóriumi elnökökről, néhai Haklits Antalnéról, Timár Ferencről és Skrapits Lászlóról, akik az alapítvány hatékony működtetésében vezető szerepet vállaltak.

Szöveg és fotó: László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!