Civil

2017.02.04. 20:21

Micko tökmagolajos hajdinamáléja

Szentgotthárd-Rábatótfalu - Rábatótfaluban ma is elevenen él az ősök gasztro-kultúrája, az itt élő középkorú generáció szívesen készíti eleik majd' elfeledett étkeit.

Civil Tudósítónktól

Svétecz Zoltánné Micko, Szent Balázs püspök ünnepnapján készítette el ezt a laktató ételt. Arra kértük, hogy ossza meg e finomság elkészítésének módját, receptjét.

Először is, egy 35x26 cm-es tepsit vékonyan zsírozzunk ki és a sütőt melegítsük elő 180 fok celsiusra, ezt követően kezdhetjük a tésztát összeállítani. Fél liter tejet langyosítsunk, tegyünk bele kávéskanálnyi cukrot, és 3 dkg élesztőt. Közben 9 evőkanál hajdina, és 3 evőkanál búza-réteslisztet kevés sóval keverjünk össze, majd kettő tojással és az élesztős tejjel keverjük simára. Az így kapott masszát tegyük félre bő negyed órára, pihenni. A letelt idő után öntsük a kizsírozott tepsibe, és 10 percig süssük a málét, majd locsoljuk meg tökmagolajjal, és visszatéve a sütőbe 5-8 percre, süssük készre. Akkor lesz igazán finom, ha a széle már egy kicsi „aranybarna színt" kap.

Ezt a finomságot bárki, bármikor elkészítheti, s igazán különleges élményben lesz része. A gyermekek málnaszörppel, a felnőttek laza fröccsel öblíthetik le e finomságot.

Szöveg és fotó: Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!