Csákánydoroszló

2015.05.08. 12:25

Ha árvíz lesz, több száz ember élete és tulajdona kerül veszélybe - Nagyon kellene a gát Csákánydoroszlóban

Csákánydoroszló a körmendi járás legnagyobb települése 1800 lakossal. A falu költségvetését a képviselő-testület elfogadta - tudtuk meg Horváth István polgármestertől, aki elmondta: a gátépítés problémájával ismét egyedül maradtak.

Bajdó Bettina

– A választások során ígéretet tettem a lakosságnak arra, hogy több pályázaton fogunk indulni – mondta a polgármester. – Örömmel számolhatok be arról, hogy egy pályázat révén száz százalékos támogatással falubusszal gazdagodott községünk. Az iskola energiatakarékossági felújítására is pályázatot nyújtottunk be, a projekt a nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre és napelemek felszerelésére irányult. A napokban tudtam meg, hogy ezen pályázatunkat forráshiány miatt nem támogatta a kiíró. Természetesen megfellebbeztük a döntést. Ezen döntés finoman szólva is elkeserítő, úgy tűnik, hogy a kormányzati döntést hozók így is el kívánják lehetetleníteni a kisiskolákat, miközben a csákányi helyi iskola nem is kicsi a maga kétszázon felüli tanulólétszámával.

Fotó: Szendi Péter

A temetőben is rendbe tennék az utakat, ennek terveit most rendelték meg. Ezek szükségesek ahhoz, hogy pályázatot a megfelelő helyre, a megfelelő időben beadhassák. Szintén céljuk egy egységes arculatot nyújtó faluközpont kialakítása.

– Csákánydoroszlóban 1800 ember él, több, mint egyes kisebb méretű vasi városban – hangsúlyozta a polgármester. – Sok a beköltöző, a községnek erre fel kell készülnie és tudatában kell annak is lenni, hogy az újaknak már nincsenek a faluban olyan rokonai, akikre a gyermeket rábízhatnák. A testület úgy döntött, hogy fedezetet biztosít tervezésre, hiszen a kicsiket fogadó épületrészt ki kell alakítani, tervezetten az óvodán belül. Községünkben működik családi napközi, ezen szervezet is megkereste közben a falut elképzeléseivel és lehetőségeivel, erről is tárgyalni fog a testület.

Fotó: Szendi Péter

2014 szeptemberében újabb rekordot döntött a Rábai árhullám. Ekkor már bekövetkezett az, amitől féltek: két házból ki kellett költöztetni az embereket.  A falu a tényleges problémával megint csak magára maradt: nekik kellett az emberek elhelyezéséről gondoskodniuk. Egy esetben sikerült bérlakásba költöztetni az árvízkárosultat, egy családnak pedig az önkormányzat adott komoly kölcsönt ahhoz, hogy új ingatlant vehessenek. A polgármester hozzáfűzte: februárban meghívták ülésükre Gaál Róbert vízügyi igazgatót, hogy adjon számunkra felvilágosítást a Rába árhullámai elleni védekezésről, az igényelt gátrendszerről. A testületi ülésen bemutatták a mostani felméréseket, amelyek szerint már nemcsak a Dózsaliget, hanem a helyi Fő utca déli oldala is a veszélyeztetett sávba került, ez több száz ember életét és tulajdonát jelenti. Azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi jogszabályok csak akkor vennék el az önkormányzattól a gátkiépítés feladatát, ha az egynél több település védelmét biztosítaná. Ezt nonszensznek tartják, hiszen Csákánydoroszló kitesz több falunyi embert, mégis magukra akarják hagyni őket a milliárdos feladattal. Mivel a jogszabályt módosítatni nem tudják, kezükbe veszik a dolgokat: tapasztalatokat szereznek és tárgyalnak pályázatírókkal, de közben hallatjuk a hangjukat is az állam felé igényükkel.

Egységes arculatot akarnak

Szintén céljuk egy egységes arculatot nyújtó faluközpont kialakítása, ez térrendezést és a falu központjában található ingatlanok rendbetételét – köztük a szociális bérlakás felújítását – jelentené. Erre vonatkozóan is ajánlatot kértek be a tervezésre. A csákányiak előtt ismert Béke-parkot szeretnék önkormányzati tulajdonba venni azért, hogy a terület rendbetételéről gondoskodhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!