Csepreg

2017.06.18. 17:50

Vándorlás határon innen és túl

Csepreg - Határtalan vándorlás - ez a mottója a Fischbachtól Kőszegig vezető Alpannonia hosszú távú túraútvonalnak.

Cseszkó Tamás

Hamarosan révbe érhet az Alpannonia Plus projekt, amelynek célja egy egységes, magas színvonalú túradesztináció létrehozása a stájerországi Joglland térségtől Burgenlandon és Alsó-Ausztrián át egészen a Kőszegi-hegységig és az Írottkő Natúrparkig. Ennek egyik állomása lesz Csepreg.

Vlasich Krisztán polgármester elmondta, június 9-én az Alpannonia Plus pályázat kapcsán a stájerországi Joglland régióban a Rabl Kreuz menedékházban egy projekt-indító sajtóreggelin vettek részt, ahol az érintett települési vezetők, hét magyar és három osztrák régió volt jelen. Az Alpannonia program keretein belül megvalósuló, határon átnyúló panoráma-túraútvonal a Keleti-Alpokat köti össze Pannóniával. A 2007-2013 közötti támogatási időszakban sikeres projekt valósult meg ebben a témában: egységes tábla- és jelzésrendszerrel, áttekintő térképpel felszerelt indulókapuk létesültek. Kilátók, pihenőhelyek épültek, tanösvénytáblákat helyeztek ki. Az Alpannonia Plus projekt célja a közös koncepció mentén az útvonal optimalizálása és bővítése. A hároméves projekt időtartama alatt több mint 1,8 millió eurót fordítanak fejlesztésre, ebből a magyar partnerek 806 ezer euróval, azaz közel 250 millió forinttal gazdálkodhatnak. A magyar partnerek koordinátora a kőszegi székhelyű Írottkő Natúrparkért Egyesület.

A polgármester hangsúlyozta, a közös együttműködésből sokat profitálhat a város. Csepreg térségében Alpannonia információs pontot alakítanak ki a Rumi-házban. Az Alsó-Hangán komplett pihenőhelyet hoznak létre, amely a túrázók részére kulturált körülményeket biztosít a megpihenésre és étkezésre. Az útvonal mentén található Sajbók-forrás és környéke helyreállítása, turistabaráttá alakítása szintén az attrakciók számát növeli. A forrás felújítása során megtörténik a tisztítás is, így a túrázók számára fogyasztható lesz a vize. Létrehoznak egy hétállomásos tanösvényt, amelynek témája a csepregi szőlőhegy és bor története. Megtörténik az Új Bene-kút és környéke helyreállítása, a turisták fogadására és időzésére alkalmassá tétele, a kút vizének fogyaszthatóvá tétele. A Bene-hegyi tónál magaslest és ismeretterjesztő anyagokkal ellátott bemutatóhelyet alakítanak ki, ahonnan az élővilág zavarása nélkül figyelhető meg a tó madárvilága.

Mindezen beruházások Csepreg város területén valósulnának meg, 52,5 millió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!