Életmód

2013.05.05. 12:59

Egyre nagyobb teret hódít a kangoo

Furcsa érzés, amikor az ember először felcsatolja a cipőt és feláll benne, úgy két percig. Aztán onnantól kezdve természetesen mozog, ugrál, rugózik.

Ambrózai Zsuzsanna

Vas megyében egyedüli oktatóként foglalkozik a kangooval. Azt mondja, Pesten már régen elindult hódító útjára ez a sportág, a megyében széles körben most kezd elterjedni. Ennek ellenére vannak igazi szerelmesei is a nem mindennapi látványt nyújtó sportnak, akik ki nem hagynának egy edzést sem. Nagyon könnyű a szerelmesévé válni, mondja az oktató Lévai Barbi, akit szintén jó néhány évvel ezelőtt, még budapesti tartózkodás idején ragadott magával ez a mozgásforma.

A Kangoo jumps alapvetően egy aerobic edzés, a nyilvánvaló különbség abban van, hogy az ember eszközt használ hozzá. A magyarországi meghonosítója Hornyák Ádám volt, 2002-ben hozta be ugyanis az országba. A kangoo magyarországi atyja azonban azóta elhunyt autóbalesetben, követői azonban tovább folytatták a mozgásforma népszerűsítését.

Lévai Barbi a megyében egyedüliként oktat kangoo-t. Egyre többszerelmese van ennek a mozgásformának. Fotó: Horváth István

- Van hozzá egy ugrálós cipő, két hajlított talp között egy rugó, ami nyolcvan százalékban felfogja a becsapódás mértékét, tehát ezáltal elmondható, hogy kíméli a bokát, a térdet, a csípőt, az ízületeket, a gerincoszlopot. Ezért is szoktuk előszeretettel ajánlani a felesleggel küzdők, vagy éppen a túlsúlyos emberek számára. Az ember felveszi ezt a cipőt és szinte elveszíti a súlyát, nem olyan megterhelő a mozgás. Könnyebbnek érzi magát, képes végigugrálni az órát, még ha nem is ugyan azt csinálja, mint, amit én, de jól érzi magát, mert teljesen szabadon tud mozogni. Ha valaki kitartóan és rendszeresen jár az edzésre, egy idő után észreveszi, hogy csökken a súlya - így az oktató, aki hozzáteszi, mindezek ellenére bárkinek ajánlott ez a fajta testmozgás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!