Életmód

2016.07.23. 07:05

A Nap virágának is nevezik

ORFALU - E rovatban hetek óta olyan növényeket mutatok be, amelyeknek az ismerete katasztrófahelyzetben a túléléshez szükségesek. A héten a közönséges orbáncfűről írok, amely hazánkban sokfelé előfordul és igen széleskörű a gyógyhatása.

Gyenes Csilla

A Nap virágának is mondják, mert június 21-e körül, a nyári napforduló idején kezd virágozni és a kis virágok, mint megannyi napocska, már messziről sárgán virítanak a réten. A virágzás idejére utalva, Szent Iván füvének is nevezik. Bár egész nyáron gyűjthető, de a legnagyobb hatékonyságú virágokat a nyári napforduló idején szedhetjük. A középkorban úgy tartották, hogy védelmet nyújt a sötét, ördögi erők ellen, elűzi a komor hangulatot, ezért boszorkányos szeánszok rituális füve volt. Rossz erőket elűző tulajdonságára utal latin neve is: Hypericum perforatum. A hyperikum szóban a hyper túl, az eikon pedig szellemet jelent. Hypericin a neve a növény egyik fontos hatóanyagának. A perforátum kifejezés pedig a leveleken található kicsi kis „illóolajtartó lyukakra" utal. Ha a növényt a Nap felé fordítjuk, a napsugarak láthatóvá teszik a kis áttetsző illóolajtartókat.

Ha az orbáncfű virágát az ujjunk között elmorzsoljuk, akkor vörösre festi az ujjbegyünket az olajtartó sejtekből felszabaduló hypericin. Ez az anyag sebgyógyító. A virágszirmokból és levelekből készült olajjal égési sebeket, műtéti hegeket, rovarcsípéseket, csalánkiütéseket, nőgyógyászati hámsérüléseket, a szülés utáni gátmetszés sebeit gyógyíthatjuk.

A gyógyhatású orbáncfű virága pirosra festi az üvegben az olajat
Fotó: Gyenes Csilla

A gyógyhatású orbáncfű olajat magunk is készíthetünk: Tegyünk orbáncfű virágokat befőttesüvegbe, és öntsük fel olívaolajjal! A lefedett üveget tegyük három hétre a napos ablakpárkányra! Minden nap rázzuk össze! Ahogy kioldódik a hatóanyag a szirmokból, úgy lesz egyre vörösebb színe az olajnak. Szűrjük le, és tegyük barna, gyógyszertári üvegbe, majd a hűtőszekrénybe!

A német nyelvterületen „Hexenkraut", boszorka vagy mágikus fű a népies elnevezése, mert az olajával, borogatásával kezelnek mozgásszervi megbetegedéseket, gerincfájdalmat, izomlázat.

A virágzó szár felső 20-30 centis részét gyűjtsük! Árnyékos helyen kiterítve, vagy felkötözve szárítsuk meg, azután vagdossuk össze! Ha nyugtalanok, szorongósak vagyunk, ha álmatlanok az éjszakáink, akkor bátran próbáljuk ki az orbáncfű teát. Antidepresszáns hatását szép lassan, több hét rendszeres teafogyasztás után fejti ki, viszont minden ártó mellékhatás nélkül. A tea nőknél, a menstruáció előtti és a klimax okozta feszült állapotra is enyhülést hoz. Szabályozza a máj- és epeműködést, vírus- és baktériumölő hatású is egyben.

Ellenjavallatok: fényérzékenységet okozhat, ezért rendszeres használata esetén kerüljük a tűző napot, szoláriumot! Szívbetegségekre szedett gyógyszerek, antidepresszánsok hatását gyengíti, illetve felerősíti, ezért használata előtt konzultáljunk az orvosunkkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!