Életmód

2017.07.16. 17:45

A nyár alapkellékei: szépítő vizek

KÖRKÉP Az éltető vizet ma már számos formában felhasználják a szépségiparban: frissítenek, hidratálják és megnyugtatják az irritált bőrt, valamint felerősítik az arcápolók hatását. A kozmetikai vizek egyre nagyobb teret hódítanak, szinte nincs olyan nő, aki ne használná valamelyik formáját.

Vadas Krisztina

Micellás víz, termálvizes arcpermet, sminkfixáló spré, virágvíz - nap mint nap találkozunk ezekkel a termékekkel a reklámokban, plakátokon. Ott figyelnek a drogériák polcain, és szemezünk velük: vajon érdemes megvenni? Most megmutatjuk, melyiket miért jó használni.

A japán nők már nagyon régóta beépítették mindennapi arcápolási rutinjukba a víz alapú készítményeket. Ez a jó gyakorlat mára már a nyugati országokban is teret hódított: egyre több nő ismeri fel ezeknek a termékeknek a pozitív hatásait.

Arcpermet

Egyre több nő táskájában lapul frissítő, termálvizes arcpermet vagy spré. A legnagyobb előnye, hogy - főként nyáron - bárhol, azonnal hidratálhatjuk a bőrünket. Mindössze néhány fújás és máris újra ragyogó, élettel teli lesz az arc a legnagyobb kánikulában is. A smink tartósítására szintén használhatjuk: ha megszárad, fixen tartja a make upot. Ha reggelente sminkelés előtt használjuk, akkor élettelivé varázsolja az "álmos" bőrt. A permetek vitaminokkal dúsított fajtáit pedig a hajunkra is fújhatjuk - felfrissíti a szálakat.

Micellás víz

A micellás arclemosók leginkább a lusta vagy mindig rohanó nők csodakészítményei. Egy termék, mégis egyszerre tonizál, tisztít és eltávolítja a sminket. A micella ugyanis egy apró gömböcske, amely magához vonzza az anyagokat, magába zárja a szennyeződéseket - így kíméletesen és alaposan tisztítja a bőrt.

A víz életető erejét és jótékony hatásait a szépségiparban is felhasználják Fotó: VN

Ma már számos változata kapható, például mattító anyagokkal vagy éppen olajjal elkeverve, hogy a vízálló sminket is könnyen lemoshassuk.

Sminkfixálók

Manapság szinte alig találni olyat, aki ne ezzel a lépéssel fejezné be a make up procedúrát. A sminkfixáló sprék vizes alapjába polimereket kevernek. Míg a víz pillanatok alatt beszívódik a bőrbe, addig a polimerek áttetsző réteget képeznek a bőrfelszínen - így rögzítik a sminket. A spré hatására az alapozó, púder jobban ellenáll a melegnek, a párának, sőt még annak is, ha véletlenül törölgetjük az arcunkat.

Virágvizek

Eredetét az ókori görögökig vezetik vissza: állítólag már ők is ismerték a jótékony hatásait. Napjainkban a biotermékek elterjedésének köszönhetően kerültek reflektorfénybe az illóolaj-lepárlás melléktermékei. Azon kívül, hogy a virágvizek nyugtatják és feszesítik a bőrt, a bennük lévő aromáktól függően más pozitív hatásokkal is bírnak. Például a levendulavíz nyugtat, hűsít, regenerál, csökkenti a gyulladást. A citromfű az érett bőrnek kifejezetten jó: regenerálja, kisimítja és nyugtatja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!