Életmód

2017.01.12. 17:48

A vakmerő biciklis és a bátor rendőr

A hét meglepetése számomra az az anyuka volt, aki egyszer csak ott termett előttem a kétszer kétsávos úton. Át akart kelni A oldalról B oldalra, és ebben az elhatározásában senki és semmi nem akadályozta meg.

Nagy Ildikó

Sem a csomagtartón ülő gyermeke, sem a bicikli kormányán himbálózó hatalmas táskája, de úgy tűnt, hogy a mínusz tizenkét fokos hideg és a csúszós úttest sem tartotta vissza - az a legkevésbé sem elhanyagolható tény meg pláne nem, hogy ezt a hajmeresztő mutatványt a kijelölt átkelőhelytől alig húsz méterre mutatta be.

Tisztában vagyok azzal, hogy most sok kerékpárost magamra haragítok, de vállalom: csak a véletlenen múlott ugyanis, hogy nem történt tragédia. Úgy gondolom, vannak olyan helyzetek, amikor nem kellene biciklire ülni. Gyerekkel, megpakolt bevásárlótáskával pláne nem. És vannak olyan utcák - hogy maradjunk a konkrét esetnél: például a szombathelyi Vörösmarty -, ahol verőfényes napsütésben sem kellene kerékpározni. Egészen egyszerűen azért nem, mert veszélyes és/vagy mert szabálytalan.

Egyre többen szorgalmazzák, hogy a kerékpárosok számára is tegyék kötelezővé a KRESZ-vizsgát. Kezdetnek nem lenne rossz. Aztán jöhetne a kötelező műszaki vizsga, elvégre egyáltalán nem mindegy, hogy a biciklin működik-e a fék, világít-e a lámpa. És igen: egyszer szeretnék látni egy bátor rendőrt, aki szirénázva üldözőbe veszi a jeges, kétszer kétsávos úton szabálytalanul átkelő kerékpárost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!