Életmód

2016.01.10. 09:18

Apró bűnözés - Fahéjas álom

Szombathely- Illatában a karácsonyt idézi ez a fonott sütemény, amelynek sütésekor a fahéj illata lengi be az egész lakást. Az elkészítése pedig csak az első pillantásra tűnik bonyolultnak.

Béres Zoltán

A tésztához 1,8 deci tejbe belekeverünk 1 evőkanál mézet, valamint 2 deka vajat, s ezeket összemelegítjük. Hagyjuk hűlni és langyos állapotban beleszórunk 1 tasak instant élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben a 30 deka liszttel elkeverünk egy csipet sót, 1 tojássárgáját. Ehhez öntjük a felfuttatott élesztős tejet, dagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez felolvasztunk 4 deka vajat és 5 deka cukrot. Belekeverünk 1 evőkanál fahéjat. Ezt a masszát a lisztezett felületen vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit aztán felcsavarunk. A tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még egyben maradjon. A két tésztacsíkot összefonjuk, majd kivajazott tepsibe helyezzük. Amennyiben maradt a fahéjas töltelékből, azt a tetejére kenjük. 180 fokos, előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, addig megpirítunk 5 deka diót, amit mozsárban apró darabokra törünk. Az öntethez karamellizálunk 10 deka cukrot, ha az már szép szint kapott, akkor hozzákeverünk 2 deka vajat, 4 evőkanálnyi tejet és 0,5 deci habtejszínt, majd összeforraljuk. Az öntetet a megsült tésztára öntjük, megszórjuk a pirított dióval, s így tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!