Életmód

2014.07.27. 10:30

Árulkodik a fájdalom

Egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi, mozgásszervi bántalmak lépnek fel.

A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma.

Bárhol, ahol az idegek a csontok, szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma. A kéztő alagút szindróma a leggyakoribb, az esetek mintegy felét alkotja. Nőknél kétszer gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál, általában 40-60 éves kor között.

A tünetei: égő fájdalom, zsibbadás a hüvelyk, a mutató- és a középső ujjban. A tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, de bizonyos kézhelyzetek nappal is provokálhatják. A fájdalom felsugározhat az egész karra, elsősorban a hüvelyk vonalában. Súlyosabb eset a hüvelyk alatti izompárna sorvadása, a kéz ujjainak ügyetlensége, merevsége.

A kezelés lépései a következők: kezdetben az adott terület éjszakai, vagy ha szükséges nappali nyugalomba helyezése különböző rögzítő sínek használatával, kiegészítésként és súlyosabb esetben nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy helyileg használandó kenőcsök használata, fizikoterápia az adott területre, a legsúlyosabb esetben az ideg műtéti felszabadítása.

Pungor Judit vezető gyógytornász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!