Életmód

2016.07.09. 07:15

Egy jó útipatika aranyat érhet nyaraláskor

Ha valaki utazásra készül, akkor arra érdemes idejében felkészülni, egy jól összeállított útipatika jól jöhet baj esetén. Különösen igaz ez, ha külföldre utazunk. De mit érdemes magunkkal vinni - erre a kérdésre kerestük a választ dr. Dudus Balázs szakgyógyszerész, patikavezető segítségével.

Bajdó Bettina

A Magyar Gyógyszerészi Kamara kiadott egy ajánlást gyógyszertári utazási tanácsadáshoz, mivel egyre többen utaznak külföldre, s az utazók legtöbbször a közelben lévő gyógyszertárban szerzik be a szükséges, útjukkal kapcsolatos egészségügyi információkat.

- Már az utazás kiválasztásakor érdemes a védelemre gondolni, mindegy, hogy éppen tengerpartra vagy hegyi túrára készülünk - mondja dr. Dudus Balázs, a Nádasdy utcai patika vezetője. - Vannak olyan országok, ahol védőoltás szükséges vagy ajánlott az utazáshoz, ezeket időben be kell adatni. A Nemzetközi Oltóközpont honlapján mindenki megnézheti, hogy a célországban létezik-e ilyen. Azt is mérlegelnünk kell, hogy ki utazik - felnőtt, gyerek vagy idős ember -, milyen gyógyszereket kell magunkkal vinni, van-e krónikus betegségünk.

Dr. Dudus Balázs szakgyógyszerész elmondta, hogy a patikákban szívesen segítenek bárkinek az utazás előtt összeállítani a csomagot (Fotó: Bajdó Bettina)

Az útipatika összeállításának szakmai részről támogatható szempontja, hogy nem előregyártott csomagokat, hanem az adott úti céllal, az utazó rizikófaktorainak ismeretében elkészített, személyre szabott összeállításokat szükséges az utazó számára ajánlani.

- Az utazásnál az allergiásoknak jobban oda kell figyelniük - emeli ki a szakgyógyszerész. - A lisztérzékenyek itthon például tudják, hogy mely termékeket ehetik meg, külföldön azonban könnyebben előfordulhat, hogy olyan étel kerül a tányérra, melyet nem tolerál a szervezet. Az allergiásoknak gyógyszerekkel is készülniük kell az útra. A csomag összeállításakor figyelembe kell venni a gyermekre vonatkozó adagolást, a gyógyszerek együttes alkalmazásával fellépő kölcsönhatásokat, azt is, hogy a szedése mellett lehet-e napra menni! Fontos kérdés, hogy a gyógyszert szedve lehet-e vezetni, illetve alkoholt fogyasztani, valamint a tárolásra is nagy figyelmet kell fordítani. Mi azt ajánljuk, hogy az utazási idő alatt mindenképpen érdemes hűtőtáskában tárolni a gyógyszereket. Tengerparti nyaralás esetén az útipatikába a napsugár okozta ártalmak megelőzésére, a vízi sportok, a tengeri ételek miatti rosszullétek kiküszöbölésére és a forró időjárás okozta higiéniás problémák elkerülésére kerüljenek szerek. A gyógyszercsomaghoz ajánlják a napfényvédő készítményeket, a napozás utáni bőrnyugtató krémeket, a szúnyogriasztókat, a bélproblémák kialakulását megelőző szereket. probiotikumokat. Téli sportok esetén ajánlhatók izomlazító és/vagy fájdalomcsillapító készítmények, illetve napfényvédők. Trópusi, forró égövi vidékek és fejlődő országokba utazók vigyenek magukkal - a tengerparti nyaralásra ajánlottakon túl - ivóvíz- és eszközfertőtlenítőt, moszkitóhálót, esetleg szemszárazság enyhítésére szolgáló szemcseppet, elektrolit oldat készítéséhez való port. Javasolt a palackozott víz fogyasztása és annak használata még fogmosás céljából is. Hajóúton jól jöhet a hányinger- és hányáscsillapító, kirándulásra pedig vigyünk magunkkal sebkezelésre szolgáló készítményeket.

A melegben sokan keresnek egy kis felfrissülést a sárvári fürdőben. Nem kell messze utazni ahhoz, hogy szükség legyen az útipatikára (Fotó: Szendi Péter)

- A több órás kényszeres ülőhelyzet repülőn, buszban, autóban hatással van az erekre - teszi hozzá dr. Dudus Balázs. - Ennek következménye lehet a lábdagadás és akár mélyvénás trombózis is. Javasolt óránként felállni, sétálni, nyújtani egyet. A melegben könnyen kialakul a folyadékhiányos állapot, túlhevül a szervezet. Az elvesztett folyadékot és sókat pótolni kell, az utazó mindig több vizet igyon, mint amennyit kíván, hisz a szomjúság nem jelzi a valódi folyadékszükségletet. Ezen felül az utazó ihat izotóniás italokat, vagy gyógyszertári készítményeket. A magyaroknak az EU-n belül nincs mitől tartaniuk, ha gyógyszereiket magukkal viszik, de az egzotikus államokba utazók jobb, ha óvatosak bizonyos fájdalomcsillapítókkal, allergiaellenes szerekkel vagy pszichotróp készítményekkel kapcsolatban. Egyéb gyógyszerek esetén is javasoljuk azonban, hogy mielőtt bárki útnak indulna, kérjen felvilágosítást a célország magyarországi külképviseletétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!