Életmód

2015.09.28. 08:07

Életet menthet a tüdőszűrés

Szombathely - A tüdőszűrés életet menthet. Nemcsak a tbc kiszűrésére alkalmas, hanem tumoros betegeket is találhatnak a páciensek között.

Bajdó Bettina

A tüdőgyógyászati osztály életében rendkívüli jelentőségű volt a 2003. évi műszerfejlesztés. Ezzel 2004 óta több vizsgálati módszer vált standard eljárássá az osztályon. 2014-ben a járóbeteg-szakellátásban több mint 3500 beteget láttak el, 987 pácienst vettek fel az osztályra. 173 asztmás beteget kezeltek, 786 volt a COPD-s betegek száma. Akkor 310 tumoros beteget láttak el, kettő tbc-s fertőzöttet szűrtek ki.

A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- és bélrendszert, a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A világon 8-12 millió új fertőzés történik évente. Hazánkban a 20. század elején volt igen magas a megbetegedési arány, napjainkra ez csökkent. A második világháború után felfedezték a tbc elleni hatásos gyógyszereket, általánossá vált a kór elleni védőoltás. A tbc kórokozója cseppfertőzéssel terjed.

Hazánkban a tüdőszűrés csak az ajánlott vizsgálatok között szerepel 40 év feletti dohányos betegek számára. A tbc szűrés akkor kötelező, ha 25 beteg van 100 ezer lakos fölött. Nálunk ez az arány jóval alacsonyabb, így nem kötelező a tüdőszűrés a megyében, de előfordulnak új megbetegedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!