Életmód

2017.08.02. 10:35

Fém és tetrapack szelektív gyűjtése

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

A háztartásban a csomagolási hulladékot három részre kell osztani a szelektív hulladékgyűjtéshez. Az egyik nagy egység a papírhulladék, a másik pedig az műanyag, fém és italoskarton, a harmadik pedig az üvegek csoportja.

A települési gyűjtés során - akár házhoz menő módon, akár szelektív szigetek segítségével valósul meg-, a műanyag, a fém és az italoskartonokat egy zsákba illetve konténerbe kell helyezni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hanyag a szolgáltató vagy visszaléptünk volna a környezettudatos elvek terén, egyszerűen csak arról van szó, hogy az STKH hulladékgyűjtő rendszere az így begyűjtött hulladékot egy szakszerű válogatásnak veti alá.

A válogatás kézi erővel történik, ezért kell mindenütt hangsúlyozni, hogy amivel mi magunk se szívesen találkoznánk egy feltépett szelektíves zsákban, azt ne is dobjuk bele a gyűjtőbe. Viszont mehet a műanyagok mellé, a sárga zsákba vagy az un. műanyagos, sárga színnel jelölt gyűjtőkonténerbe, mindenféle italoskarton, a fém italosdoboz, a konzervdoboz, állateledeles fémdoboz – szárazon, lapítva. A nedves hulladék, étel- és italmaradékok nemcsak gusztustalanná teszik a szállítmányt, de táptalajt adnak az egészségre ártalmas gombák megtelepedésének.

A hulladék térfogatának csökkentése nemcsak a PET palackok esetében hasznos és szükséges, hanem a fém és Tetrapack csomagolásoknál is. A hulladéktörvény előírja a közszolgáltató számára, hogy a lakosságtól minden esetben csak a megfelelően gyűjtött és lapított hulladékot kell elszállítania.

A zöldudvarokban is leadható minden, ami a sárgazsákok tartalmát képezheti. A házhoz menő, zsákos szelektív gyűjtésben résztvevő háztartások, amennyiben az első alkalommal kiosztott egységcsomag nem elegendő(lapítás után sem) a keletkező hulladék szelektív gyűjtéséhez, plusz zsákot igényelhetnek. Az így megtöltött zsákokat a szolgáltató a továbbiakban a szokásos módon kezeli azaz elszállítja és biztosítja az adott számú cserezsákot.

Részletes tájékoztatás a www.stkh.hu honlapon található.

A sorozat következő részében a papír szelektív gyűjtése lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!