Életmód

2016.03.06. 20:14

Férfinak lenni igenis veszélyesebb

Szombathely - Közismert tény: a férfiak kevesebb ideig élnek, mint a nők. Vajon miért? Mit kellene tenni azért, hogy ez ne így legyen?

Némethy Mária

Mindannyian hallottuk már, talán meg is mosolyogtuk, amikor a feleség a férje kontójára viccelődött: „Ó, már egy nátha miatt kórházba készül!”

Újabb kutatások szerint a férfiak igenis betegebbek tudnak lenni, mint a nők. Tudósok bizonyítják, hogy a férfiak a legtöbbször tényleg rosszabbul viselik a betegségeket. A Harvard Egyetem szakemberei derítették ki: mivel a férfiak szervezetében alacsonyabb az ösztrogén szintje, gyengébb az immunrendszerük, hajlamosabbak a felső légúti megbetegedésekre és a tüdőgyulladásra.

De persze nemcsak erről van szó, amikor a jól ismert adatokat citáljuk: a férfiak várható életkora Magyarországon még mindig hét évvel kevesebb, mint a nőké; a húsz és harminc év közötti férfiak halálozási gyakorisága háromszorosa a nőkének; balesetben mindig kétszer annyi férfi hal meg, mint nő; gyakrabban válnak erőszakos cselekmények áldozataivá.

- Van nég egy körülmény, ami a férfiak ellen szól: nem annyira egészségtudatosak, mint a nők - jegyzi meg Laki László, aki ennek felszámolása érdekében hozta létre tavaly a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben a Férfi Egészség Klubot.

Laki László elnök (jobbra) máig sokféle sportot űz. Itt éppen Szentkozmadombján Házy Károllyal győztek teniszben (Fotó: Dr. Szipőcs Jenő)

- A klub célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az idősödő férfiak életvitelére, egészségére például abban, hogyan dolgozzák fel a stresszt, hogyan táplálkozzanak helyesen, miért olyan fontos a mozgás idős életkorban - hallom az elnöktől. - Mindebben a felvilágosításnak óriási szerepe van. Ezt mások is így gondolják, mert tavaly például, amikor szervezésünkben Nagy Lajos professzor, a Markusovszky kórház igazgatója tartott előadást, olyan sokan jöttek el rá, hogy a TIT nyolcvan fős nagyterme kicsinek bizonyult. A klub idei, februári nyitóelőadása is nagyon jól sikerült. Ezt dr. Zsálek Judit főorvosnő a rákbetegségekről és megelőzésükről tartotta, s a végén vastapsot kapott.

Március 17-én 18 órától ismét prof. dr. Nagy Lajos egyetemi tanárt, igazgatót várják: a stroke-ról tart előadást. Ezúttal az MMIK lesz a színhelye, ugyanis a klub közösen rendezi a Szombathelyi Szív és Szívért Egyesülettel. Áprilisban a reumatikus betegségekről dr. Varga Eszter osztályvezető főorvos osztja meg majd tudását a hallgatósággal már ismét a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben (Kőszegi utca 2.)Laki László elmondta: hölgyeket, házaspárokat is szívesen látnak az előadásokon, hiszen a tájékozottság nagyon sokat jelent a családokban.

- Nemcsak azt érdemes tudni, hogy férfinak lenni veszélyes, hanem azt is, hogyan csökkenthető ez a veszély - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!